Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A Nagy Fal - The Great Wall (2016)

A Nagy Fal - The Great Wall (2016)

 

2017 januárjában került a magyar mozik műsorára a Nagy Fal (The Great Wall) Yimou Zhang rendezésében és Matt Damon főszereplésével. A különleges látványvilágú, kínai-amerikai film értékelése az IMDb -n 6,1 pontig, a Metacritic -en 42% -ig, a MAFAB -on 76 pontig a Rotten Tomatoes -on pedig 35% -ig jutott. (A Rotten alaposan lehúzta.) Az eredmények határozottan közepes külföldi, és a közepesnél alig valamivel jobb hazai lelkesedést illetve ítéletet mutatnak. Ezzel pedig mi is sajnos egyetértünk, kiemelve, hogy a filmnek azért több erőssége is akad. Az egyik, hogy nagyon látványos. Sztorija, világa és kivitelezése a karakterekkel, rendezéssel együtt ugyan kevéssé teszik kiemelkedővé és tipikusan "egyszer nézős", közepes alkotássá változtatják, viszont ingergazdag, élvezetes megjelenítésekkel van tele, így voltaképp jó szórakozást ígér.

Figyelemre méltó, hogy kínaiak csinálták, mégpedig "amerikai ízlés szerint", hollywoodizált kivitelben, persze európai szakemberek segítségével. Érdekes észrevétel, hogy Kína megjelenhet a filmipar amerikaiak által monopolizált világában is. Ami az első benyomásokat illeti: tetszetős a híres kínai Nagy fal bemutatása a filmvásznon, élvezetesek a csata-jelenetek, a harc és a fegyverek, felszerelések, magasságok-mélységek, táj megjelenítése is. A nézőt egészen elvarázsolja és leköti ez az inger-gazdag látványvilág, a hatalmas falon ezrével rohangáló kínai harcosokkal. Egy ideig legalábbis. Aztán jönnek a problémák. Innenentől spolierezek. 

Miért nincs magyarázat arra, hogy ha 700 éve Kínában léteztek ezrével támadó óriás harci-kutyák (vagy micsodák), melyek a falat fenyegették. akkor miért nem maradt meg csontvázuk a régészek számára? Miért nincs magyarázat arra, hogy egyáltalán hogyan kerültek ezek az izék a Földre? Valamilyen homályos, pár mondatos utalás elhangzik ugyan arról, hogy egy meteor révén jöttek hozzánk, de ez annyira infantilis és zagyva, hogy jobb lett volna, ha meg sem említik. Aztán hogyan akarják beadni nekünk, hogy királynőjük (?) megölésével sorra elpusztulnak egy szemvillanás alatt? Persze egy régi igazság szerint szörnyes akcióthrillerben és fantasy filmben ne keress realizmust, illetve hihető jeleneteket, de ebben az esetben a logikátlanság és meseszerűség annyira zavaró, hogy az már a minőség és élvezhetőség rovására megy.

Matt Damon hozza, amit tud: keményen néz a kamerába, erőteljesen küzd, bevet pár poént és gyors, mint a villám, a maga rettenthetetlen módján. Van a filmben egy csipetnyi l'amour is, a főhős és kínai sereg egyik tábornoknője (miért hangzik ez röhejesen?) között, de persze teljesen beteljesületlen az egész. Bár kölcsönösen megmentik egymás életét, még egy árva csókot sem láthatunk tőlük. Túl nagy a kulturális különbség. :-)

A sztori nagyon szimpla: a XII - XIII. századi Európából - a keresztes háborúk viszonyai közül - érkező harcosok: William Garin és Pero Tovar, puskaporért érkeznek a távoli Kínába, ahol belekeverednek az emberek és az óriás lények (leginkább hatalmas, zöld, szőrtelen harci-kutyák) küzdelmeibe, mégpedig a kínai nagyfalon. Persze segítenek ők is, ami kifejezetten hasznos lesz a kínaiak számára, hiszen a főhős Garin (Matt Damon) bravúrosan bánik az íjjal. Aztán Garin kinyírja a lények királynőjét, mire mindegyik dög elpusztul egy pillanat alatt. Happy end és mindenki boldog. 

Ami jó a filmben, az a látvány. CGI ide vagy oda, de egészen jók a lények, tényleg klassz a helyszín is, bár a középkori kínai katonák egyenruháját és a kiemelkedően nagy számban bevetett női harcosok és tábornokok bemutatását  (a középkori emancipáció megjelenítését) átgondolhatták volna. De végül is pörgős a sztori főleg a film első felében, aztán ugyan leül kicsit, de a látvány továbbra is leköt bennünket, így voltaképp élvezetes marad a film. A sztori bárgyú, logikátlan , meseszerű, az alakítások gyenge közepesek így összességében egy 5-6 pontos alkotást láthatunk. Egy eseménytelen éjszakán egyszer megnézhető.

 Értékelésünk: 5,5 / 10