Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A 10 legjobb francia film

A 10 legjobb francia film

 

A francia filmek szinte a mozgókép megjelenése óta az iparág élvonalába tartoznak. Az elmúlt fél évszázadban a sajátos stílus, eredetiség, intelligencia, humor és számtalan filmóriás - Jean Gabin, Funes, Belmondo, Delon, Depardieu, Chaterine Deneuve ... stb - munkássága "fémjelezték" a gall filmművészetet. Persze bármilyen módon válogatni a francia filmek közt csakis nagy adag szubjektivitással lehetséges. A Filmworlds háromfős "legénysége" is nagy vitákkal tette ezt. Végül megszületett az első 10, szerintük legzseniálisabb francia filmet tartalmazó lista, melyben talán kicsit felül reprezentáltak lettek az elmúlt két évtized filmjei, a Jean-Paul Belmondo művek és a vígjátékok (bocsássátok meg elfogultságunkat). Azért törekedtünk a kiegyensúlyozottságra is. Sajnos a listából ezúttal kimaradt 13 olyan film, melyeken a legtöbbet vitáztunk - Fantomas, Ászok ásza, Jöttünk, láttunk .., Magas szőke férfi, Wasabi, Parfüm: Egy gyilkos története, Mártírok, Éretlenek, Házibuli, A sakál napja, A szamuráj, Ötödik elem, Nagy kékség - de mint beláthatjuk az első 10-be csak 10 "férhet" és valahol meg kell húzni a határt.

10 + 1 Szabadlábon Velencében

Igen-igen a bevezetőben arról volt szó, hogy 10 "szereplőből" áll a lista, de 10 + 1. helyre mégis csak betettük a "Szabadlábon Velencében -t". Georges Lautner 1980 -as akció-vígjátékában ugyanis valósággal sziporkázik az akkoriban "csak" 47 éves Belmondo. Sodró, vidám történet, vicces és látványos fordulatokkal. Feltölti az embert.

10. Leon a profi (1994)

Luc Besson 1994 -es akciófilmje Jean Reno zseniális alakításával és egy eredeti történettel valósággal székhez szegezi a nézőt. Miközben ámulunk egy "elvarázsolt" bérgyilkos naiv életmódján, egyúttal le is nyűgöz bennünket képességeivel és furcsa kötődésével a mostoha sorsra jutó Mathildához (Natalie Portman). Ebben a filmben jól megfér egymás mellett a dráma, a vígjáték és az akció, miközben Besson rádöbbent bennünket arra is, hogy az élet legnagyobb csapásainak elviselésekor is akadhat közelünkben olyan, aki egy cipőben jár velünk és hónunk alá nyúlhat. (Akár egészen megdöbbentő személy képében megjelenve.) 

9. Bíbor folyók (2000)

Mathieu Kassovitz krimije nagyot szólt 2000 -ben, amikor a mozik először mutatták be Európa-szerte. Misztikum, titokzatosság, egy csipetnyi horror és két fantasztikus színész: Jean Reno illetve Vincent Cassel alakítása tették felejthetetlenné a furcsa hangulatot árasztó filmet. Van benne akció, verekedés, humor, meghökkentő fordulat és csattanó is. Egyszerűen lehagyhatatlan egy ilyen listáról.

8. Taxi (1998.)

Gérard Pirés akció-vígjátéka valósággal felrobbantott a mozikat 1998 -ban, amikor a Taxit először tűzték műsorukra szerte a világon. Jól kitalált történet, lenyűgöző autós jelenetek, hatásos poénok, pergő cselekmény, kemény tempó minden téren. Megtanultuk a két főszereplő: Sami Naceri (Daniel) és Frédéric Diefenthal (Émilien) nevét, miközben újabb és újabb részeket vártunk és soha nem volt elég belőle. Azóta az amerikaiak is próbálkoztak egy Taxi résszel, de Giselle Bundchen hosszú lábainak és Jennifer Esposito formás fenekének megcsodálásán túl nyomába sem értek a franciák produkciójának. (Azért ha jót akarsz magadnak - és férfinek teremtett a sors - ezt a jelenetet nézd meg a filmből: VIDEO)

 7. Nikita (1990.)

Talán sokaknak meglepetést okoz a Nikita hetedik helyre sorolása, de akik látták a filmet, talán megértik döntésünket. A Nikita, Luc Besson tolmácsolásában más rendezők és színészek tucatjait ihlette meg, sajátos történetével és színvonalas kivitelezésével. (Nem hiába tartják Bessont a világ egyik legjobb rendezőjének.) Az alkotás pergő, hatásos, megdöbbentő és elgondolkodtató. 

6. Balfácán (1981.)

És ha megköveznek is bennünket, akkor is "behozzuk" a hatodik helyre Francis Veber 1981-es kacagtató vígjátékát, mely a mai negyvenesek és ötvenesek egyik nagy kedvence szerte a világon. Depardieu itt még csak alig 33 éves és karizmatikus megjelenésével eleve sikerre ítéli Pierre Richard szerencsétlenkedését, melyet szemet törölgetve nézünk végig. A film szellemes, eredeti és pörgős is, ahhoz képest, hogy 1981-ben vették fel. Nem tudtunk hátrébb sorolni, bocsánat.

5. Montreáli bankrablás (1985.)

Egy újabb Belmondo film, ezúttal 1985 -ből. Ezt is koppincsolták az amerikaiak - Bill Murray, Randy  Quaid és Geena Davis főszereplésével (1990 -ben), "Viszem a bankot" címen - de megint csak kevés sikerrel. Belmondoékat nem lehetett überelni. A "Montreáli bankrablás" zseniális sztori Alexandre Arcady rendezésében, szellemes poénokkal, nagyszerű színészi játékkal, könnyed kivitelben és erős csattanóval. Időtálló alkotás, 31 évvel később újranézve is ugyanolyan jól szórakoztam rajta, mint 1985 -ben.

4. B13 - A bűnös negyed (2004.)

Lehet, hogy ezért is kapunk, de nekünk a B13 nagyon tetszett. A film első 10 perce alatt én speciál még pislogni is elfelejtettem. Pierre Morel 2004-es akciófilmje zseniális munka. Épp annyi a humor, az akció és a verekedés aránya, hogy a kialakuló mix ütősen szegezzen a foteledbe. Cyril Raffaelli itt is bebizonyítja, hogy valóban mestere a shotokan karaténak, és az életben is barátjának tekinthető David Belle is leteszi névjegyét a Parkour nevű extrém sport filmes kategóriájában. Az amcsik ezt a sztorit is lopták, ami csak megerősíti, hogy Moreléknek valóban eredeti és színvonalas filmet sikerült összehozniuk.

3. A profi (1981.)

Bronzérmes helyre listánk harmadik Belmondo filmjét tettük, az 1981-es Profit. Georges Lautner rendező ugyanis Ennio Morricone zenéjével fantasztikus akció-krimit készített. Sokan alábecsülik ezt a mozit, de lendülete és Belmondo könnyed stílusa, egyedi humora mégis kiemelik a szimpla akciófilmek közül. A sztori pedig még most, 2016 -ban is elgondolkodtató. (Zárójelenete filmtörténeti mozzanat, mely tanpéldát mutat sok mai filmkísérletnek arról, hogy hogyan is kell befejezni egy filmet.)

2. Életrevalók (2011.)

Nem csak az egyik legjobb francia film, hanem az egyik legjobb valaha készített film is Olivier Nakache 2011-es alkotása. A Filmworlds blog idén februárban önálló posztban elemezte ezt a csodálatos történetet feldolgozó munkát, mely valós sztorit mesél el. Nem is "vesztegetünk" több szót az Életrevalókra, egyszerűen azt mondjuk: meg kell nézni. 

1. Horgász a pácban (1958.)

Mi más is lehetne a francia filmek listájának első helyén, mint Louis De Funes hihetetlen, 1958 -as vígjátéka, a "Horgász a pácban". Ez az a film, melyet generációk röhögtek végig a "gyere ide takarodj" hívószavára. Megunhatatlan nagy klasszikus egy zseniális alkotás, melyben Funes sziporkázó alakítást nyújt, próbára téve rekeszizmunkat. 

Hát ennyi! 10 + 1 film teljesen szubjektívan de alaposan átgondolva. És most jöhetnek az olyan hozzászólások, hogy mi maradt ki, és hogyan felejthettük le a listáról ezt + azt! :-)