Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Az olasz maffia és Bernardo Provenzano

Az olasz maffia és Bernardo Provenzano

 

Nemrégiben, egészen pontosan 2016 július 13-án hunyt el a világ egyik legnagyobb hatalmú gengsztere: Bernardo Provenzano, a "főnökök főnöke". A Capo di tutti capi, ahogyan "tisztségét" olaszul hívták, mint hírhedt alvilági figura a Cosa Nostra - vagyis a Szicíliában a 19. században alakult, de az USA -ban is korán megjelent alvilági szervezet - fejeként 1993 és 2006 között irányította a a Föld legnagyobb maffiáját. (A Cosa Nostra jelentése egyébként: a mi dolgunk) Provenzano élete már csak azért is érdekes, mert Francis Ford Coppola 1972-ben egészen különleges filmben (A Keresztapa) hívta fel a figyelmet a maffia működésére. A Mario Puzo regényéből készült, jelentős sztárokat (Marlon Brando, Al Pacino) felvonultató mű akkora sikert aratott, hogy 1974-ben, majd 1990 -ben is folytatás készült belőle.

Provenzano 1933-ban született, a szicíliai Corleone falucskában, majd egészen fiatalon a bűnözés felé fordult. Hosszú út vezetett számára a hatalomig, sokáig egyszerű bérgyilkosként szolgálta a maffiát. 1959-ben, 26 évesen részt vett a régi Capofamiglia meggyilkolásában, aki akkoriban Michele Navarra volt. Majd kulcsszerepe volt az új főnök, Luciano Leggió "beiktatásában" is. Innentől, Leggió oldalán (1958-1974 közt) fokozatosan emelkedni kezdett a maffia "ranglétráján".

Eközben az USA -ban a nagy "előd" Al Capone örökébe, a Bonanno család került, és az ő kezükben összpontosult a legnagyobb maffia-hatalom. A Coppola film vezéralakját egyébként Joseph Bonanno -ról mintázták, aki az 50-es évek végén és a 60-as évek elején jutott hatalma csúcsára. Később az 1970-es évekre az amerikai és a szicíliai maffia közt feszültség támadt. Az új capo di tutti capi, Carmine "Lilo" Galante lett (1974-1979 közt), aki Szicíliából hozatott bérgyilkos "katonákat" az amerikai ügyek "megoldására". Ez nagyon komoly viszályt váltott ki az USA -beli Cosa Nostra tagjai között. Az amerikaiak végül megölték Galantét (1979 július 12-én) és az USA -beli ág nagyrészt elszakadt a szicíliai őshazától. Míg korábban csak szicíliai családok sarjai vezethették a maffiát (Bonanno, Colombo, Gambino, Genovese, Lucchese családok), addig 80-as évekre egyre több nem szicíliai, sőt gyakran nem is olasz tagok alkották a szervezet gerincét.

Egészen 1985-ig a Gambino család feje, "Big Paul" Castellano vezette az amerikai maffiát (1979-1985), míg Sziciliában Salvatore "Totó" Riina állt a helyi szervezet élén (1982-1993). Mindketten jelentős korszakhatárt hoztak el, saját maffiájuk működésében. Castellano korlátozta a kábítószer kereskedelmet, tiltotta a rendőr-gyilkosságokat és szervezetét szolidabb akciókra ösztönözte, addig Riina, akit "Fenavadnak" vagy "szörnynek" is hívtak, szokatlan szigorral kovácsolta szorosabb egységbe a szicíliai Cosa Nostrát. Provenzano a 80-as évek végére lett Riina jobbkeze, majd annak 1993-as letartóztatása után át is vette tőle a szicíliai maffia vezetését. Amerikában Castellano után, 1985 -től John Gotti lett a legfontosabb keresztapa. De vele már az amerikai Cosa Nostra történelme túl jutott klasszikus "hőskorán". Az igazi fénykort az 1920 és 1970 közti időszak jelentette a maffiózók számára. Ebben az időszakban nagyon komoly befolyással voltak még az ország vezetésére is. A 80 -as évektől a japán Jakuza, a kínai triádok, és az ukrán illetve orosz maffia átvette az alvilági ügyletek jelentős részének irányítását. Az amerikai olasz maffia visszaszorult (legalábbis korábban kivívott helyzetétől).

Visszatérve Szicíliához és Provenzanohoz: az itáliai keresztapát 43 éven keresztül körözte az olasz rendőrség, mire végül 2006-ban Palermo közelében elfogták. A hírek szerint ugyanúgy bukott le, mint Oszama Bin Laden: egy futárját követve derítették ki, hogy hol bujkál. (A futárt felesége menesztette hozzá.) Az idős maffiavezér háromszoros életfogytiglani büntetést kapott, de közben rákot diagnosztizáltak nála, ami miatt Provenzano többször öngyilkosságot is megkísérelt a börtönben. Végül 2016 július 13 -án, 83 évesen érte utol a halál. 

Provenzanonak hihetetlen élete lehetett. Őszintén szólva hátborzongató látni, hogy a filmekből jól ismert kegyetlen és nagy hatalmú maffiavezérek karakterei mögött a valóságban is létező, hús-vér emberek állnak.