Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Az USA eddigi 5 legjobb és 5 legrosszabb elnöke

Az USA eddigi 5 legjobb és legrosszabb elnöke

 

Az amerikai választások és Donald Trump november kilencedikei meglepő győzelme után sokan gondolkodnak el azon, hogy a legelső, 1789-es elnöki beiktatás óta – mely George Washingtonhoz kötődik – vajon kik voltak a 45 eddigi amerikai vezető közül a legjobbak és kik a legrosszabbak. Természetesen jelentős szubjektivitás van a dologban három ponton is: egyrészt a rangsorolókat befolyásolhatja a politikai irányultság (demokrata vagy republikánus kötődés), másodszor kérdéses, hogy ki mit tekint sikernek és kudarcnak (mi a prioritás a gazdaság, külpolitika, belpolitika közül), harmadszor pedig a személyes szimpátia kérdése csökkentheti az egész rangsorolás objektivitását. Mindenesetre a Siena Research Institute 2010-ben végzett egy meglehetősen alapos felmérést, - több amerikai szakértő, történész, politológus, gazdasági szakember bevonásával - melynek végeredményeként készült egy lista a legjobb és legrosszabb eddigi elnökökről.

Ez alapján az öt legjobb amerikai elnök: Franklin Delano Roosevelt, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln, George Washington és Thomas Jefferson.

Az öt legrosszabb vezető pedig: Andrew Jackson, James Buchanan, Warren G. Harding, Franklin Pierce és George W. Bush

A listákat nem akarjuk bírálni, de a Jegyzettár némileg eltérő véleményt fogalmazott meg, főleg a legrosszabb elnököket illetően. Saját listánk alapos mérlegelés után született. Szerintünk a legjobb amerikai elnökök, akik közül szándékosan kihagytuk az alapító atyákat (hiszen nyilvánvaló a történelemben játszott pozitív szerepük) így néz ki:

Az 5 legjobb amerikai elnök

1.Első: Franklin D. Roosevelt (elnök: 1933-1945) aki főleg a New Deal miatt kapott tőlünk „aranyérmet”, hiszen a programcsomag jól működő intézkedések során át nagyban hozzájárult a gazdasági világválság felszámolásához. Szintén első helyezését indokolja az USA második világháborúba történő beléptetése (a fasiszta és náci hatalmak legyőzése), illetve az amerikai munkásság jogainak védelméért tett erőfeszítései. (Külön posztunk Rooseveltről.) Érdemes még azt is kiemelni, hogy az egyetlen amerikai elnök volt, aki négy választást is megnyert, a Demokrata Párt színeiben. (Hivatali ideje után vezették be, hogy csak két ciklus tölthető ki az elnöki székben.)

2.Abraham Lincoln (1861-1865) Az ügyvédből a polgárháború republikánus elnökévé előlépett Lincoln, elsősorban a rabszolgaság felszámolásáért érdemelte ki listánk második helyezését. Elnöki időszaka alatt megőrizte az USA egységét, megerősítette országát és végrehajtotta a jogegyenlőséget, feketék és fehérek között (Emancipációs kiáltvány). Merénylet áldozata lett ugyan, de az amerikaiak máig szeretik és szinte minden közvélemény-kutatás a 3 legsikeresebb elnök közé teszi.

3.Theodore Roosevelt (1901-1909) A republikánus William McKinley alelnöke volt, de mivel őt meggyilkolták, a helyére léphetett. A legfiatalabban lett vezető (még 43 sem volt beiktatásakor). A századforduló utáni évek elnökeként, felszámolta a vadkapitalizmus népsanyargató rendszerét (visszaszorította a mindent bekebelező "mindenható" trösztöket) és kiharcolta az USA nagyhatalommá válását. Megreformálta Amerikát, melynek eredményeként az USA a jóléti társadalmak útjára léphetett.

4.Woodrow Wilson (elnök: 1913-1921) A történelemtanárból és a híres Princeton Egyetem vezetőjéből lett demokrata elnök biztos kézzel vezette Amerikát az első világháború alatt, majd megteremtette a Népszövetséget (noha később hazáját távol tartotta tőle, az európai győztesekkel való vitája miatt), reformokat vezetett be és Nobel-békedíjat kapott. Bár az alkoholtilalom elrendelés zsákutca lett, híres 14 pontja (1918) máig a pacifizmus, a nemzetközi jog és demokrácia egyik leghaladóbb dokumentuma.

5.Bill Clinton (1993-2001) A Yale -en jogi diplomát szerzett Clinton (eredeti nevén: William Blythe) megosztó személyiségként és máig vitatott sikerű vezetőként töltötte ki két elnöki ciklusát (mint demokrata elnök). Ha azonban eltekintünk magánéleti botrányától (Lewinsky-ügy), sikeres elnöknek tartható. A The Wall Street Journal 2015-ös felmérése szerint például az amerikaiak több mint fele ma is őt tekinti a XX. század legjobb elnökének. Hivatali ideje alatt az USA erős volt és gazdaságilag is jól működő, a demokratikus intézményrendszer pedig be tudta tölteni szerepét.

Az 5 legrosszabb amerikai elnök

1.A legrosszabb: Richard Nixon (elnök: 1969-1974). A jogászból és katonatisztből lett republikánus politikus többször is harcba szállt az elnöki székért. Bár 1960-ban Kennedy még legyőzte, az 1968-as kampányban már Nixon is nyerni tudott. Egyébként az 1960-as választás volt az első, amelyben televíziós vita is zajlott a jelöltek közt (1976 óta ez elmaradhatatlan szokássá vált az USA -ban). Nixon - akit a "Tricky Dicky" gúnynéven is emlegettek - elsősorban a vietnami háborúhoz kötődő bűnei, élénk maffia kapcsolatai és a Watergate botrány során napvilágra került, elnökhöz nem méltó tettei miatt tekinthető minden idők legrosszabb elnökének. Ugyanakkor a Nixon-kabinet külpolitikájáról (Vietnámot leszámítva) számtalan pozitívumot is el lehet mondani, ami viszont nem Tricky Dickynek, hanem a korszak legnagyobb formátumú külpolitikai szakértőjének, Henry Kissingernek volt köszönhető.

2.Második legrosszabb: George W. Bush Az olajbizniszből vagyonossá váló Bush család fiatalabbik tagja, a korábban szintén elnök George H. W. Bush fia főleg a 2001 és 2008 közt kialakított Közel-Kelet politikája miatt "érdemelte ki" a második legrosszabb elnök címet. Meggondolatlan és átlátszó agressziója (Irak és Afganisztán megtámadása, hazudozás és melléfogások Szaddám Huszein állítólagos tömegpusztító fegyvereiről) és egyéb külpolitikai manőverei illetve kicsinyes politikája miatt máig az egyik legkevesebbre tartott amerikai elnök. (Népszerűtlenségét jelzi, a "double u" helyetti "double null" ragadványneve is.)

3.Dwight D. Eisenhower (elnök: 1953-1961) A világéletében katonaként tevékenykedő Eisenhower a második világháborúban a szövetségesek európai főparancsnoka volt, majd a legnépszerűbb katonai vezetővé vált. Igazi hősként, Hitler legyőzőjeként lépett politikai pályára. Ám elnökként a hidegháború kudarcait erősítette. Óriási botrányt okozott például az ő időszakában megtervezett (de Kennedy idejére átnyúló) kubai partraszállási kísérlet 1961-ben (Disznó-öbölbeli invázió). Magyarországot 1956-ban hagyta cserben, korábbi ígéreteit megszegve.

4.Harry Truman (1945-1953) A rövidáru kiskereskedőből lett demokrata politikus Roosevelt alelnökeként (annak halála után) lett az USA első embere. Ledobott két atombombát (Hirosimára és Nagaszakira) és nagyban bűnös volt az 1950 utáni amerikai hisztéria-keltésben (Mccartizmus), melynek során boldog-boldogtalant szovjet, vagy Kelet-európai kémnek néztek (és büntettek meg). Truman alatt vette kezdetét a hidegháború a szovjetekkel és lett pattanásig feszült a nemzetközi helyzet.

5.Andrew Johnson (elnök: 1865-1869) A lehető legalacsonyabb társadalmi helyzetből felemelkedő (írástudatlan szülők gyermekeként nevelkedő), segédmunkásból lett demokrata elnök, a  polgárháború utáni Amerika gondjaival kellett, hogy szembenézzen. Ám Johnson nem országa sebeit gyógyította, hanem tovább élezte az akkoriban kettéosztott USA feszültségeit. Nehezen megbocsátható módon az egyébként is legyőzött és megalázott déli államokat minden lehetséges módon sanyargatni próbálta.  

Kimaradtak listánkból az USA legelső elnökei (alapító atyák) a már említett okokból és például az a Ronald Reagan is, akit személyes jellemzői alapján a legkevésbé felkészült elnökök közé szoktak sorolni, de akinek hivatali időszakában az USA sikeres ország tudott maradni. (Emiatt gyakran egyszerre sorolják a legjobb és legrosszabb 5 elnök közé.) A legjobb elnökök listájáról éppen csak lemaradt John F. Kennedy is (őt a 6. helyre tennénk), elsősorban azért, mert 1962-ben elhárította a kubai rakétaválságot és ezzel Földünk megúszta a 3. világháború veszélyét is. Kimaradt még számtalan érdekes vezető, akikről a hozzászólásokban szívesen olvasunk véleményeket!