Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Das Boot - A tengeralattjáró (1981)

Das Boot - A tengeralattjáró (1981)

 

A Das Boot (A tengeralattjáró) előző posztunk, „A 12 legjobb háborús film” kapcsán került figyelmünk középpontjába, mégpedig azért, mert több levelet is kaptunk arról, hogy a műnek helye lett volna a listán (akár afféle 12 plusz 1 tagként) Nos, nézzük milyen film is „A tengeralattjáró”?

A Das Boot egy 1981-es német (NSZK) háborús film, Wolfgang Petersen, Amerikában élő német rendező műve. Petersen rendezte többek közt a Trója, a Poseidon, Az elnök különgépe, a Vírus és a Viharzóna című nagy sikerű amerikai filmeket is. A Tengeralattjáró 1983 –ban, a legsikeresebb külföldi (nem amerikai) filmek egyike volt a világban, amit az is bizonyít, hogy összesen hat Oscar jelölést is kapott. Sajnos azonban az 55. Oscár gálán végül a Gandhi (Attenborough és Ben Kingsley életrajzi filmje) elhalászta a Das Boot elől a díjakat (például a legjobb rendezés-, vágás-, forgatókönyv-, és operatőr díját, melyek közül az E.T. is elvett párat.) Ám így is milliók látták és az USA –ban hosszú évekre a legnézettebb német film lett belőle.

A mű egy második világháborús német tengeralattjáró egyik bevetését kíséri nyomon az Atlanti-óceánon. A legénység tagjai végigszenvedik a hosszú járőrözés egyhangúságát és idegtépő unalmát, miközben a bezártság érzésével is meg kell küzdeniük. Majd jön a harci bevetés, és a tengeralattjárón szolgálók először átélik a siker édes ízét – amikor torpedóikkal eltalálnak egy szövetséges hajókonvojban több ellenséges hajót is – majd megtapasztalják az őket elpusztítani akaró mélyvizi bombák keltette rettegést is. A tenger mélyén egy vascsőben üldögélő katonák, szívbemarkoló félelemmel nézik egymást és a tengeralattjáró plafonját, (néma csöndbe burkolózva), miközben a halál közeledését érzik felettük. Lehmann parancsnok (Jürgen Prochnow) bátor katona, ugyanakkor megjeleníti a német hadvezetést időnként élesen bíráló tisztet, a bölcs vezetőt és az élet – halál urát képviselő mindenható parancsnokot is. Kétségtelenül ő a cselekmény központi figurája és hőse.

A történet számtalan érdekes kérdést is felvet, például azt, hogy mennyiben lehet mindenható egy hajón a parancsnok, mennyiben teheti meg, hogy nem veszi fel a süllyedő ellenséges hajó túlélőit és meddig terjed a megértés és honnan kezdődik a jogos szigor parancsnok és beosztott között?

A Das Boot egy színvonalas alkotás, mely élethűen mutatja be a tengeren szolgálók félelmeit, a tengeralattjárók legénységének rettegéssel teli életét, és a tengeri ütközetek alatt megtapasztható halál-közeliség élményét. Ugyanakkor a filmből a háborúnak csak egy nagyon kicsiny szelete ismerhető meg és története (forgatókönyve) nagy színészi teljesítményekre nem ad sok lehetőséget. A mű tempója lassú, a két és fél órás játékidő nagy része a katonák félelmeit, érzéseit tárja elénk. Az akciójelenetek mozgalmasak ugyan, de a kicsiny területre összpontosuló (tengeralattjáró belsejét jelentő) helyszín miatt a látványosság erősen korlátozott (Nyilván egy sok tízezer katonát felvonultató partraszállás vagy egy több száz harckocsit megjelenítő tankcsata látvány-képe jóval nagyobb teret enged a nézők lenyűgözésének.) Azért persze a Das Boot - vontatottsága ellenére is - elvarázsolja az embert, hiszen szinte ott vagyunk mi is a német katonák közt, a szűk tengeralattjáróban, azt várva, hogy mikor roppantja össze a tenger nyomása, vagy mikor találja telibe egy mélyvizi bomba. A film vége maga is egy üzenet a háború értelmetlenségéről: a viszontagságokat túlélő és csodával határos módon hazatérő tengerészek egy szövetséges bombatámadásban halnak meg.

Összességében a Das Boot –ról csak elismeréssel tudunk szólni és bár továbbra is úgy gondoljuk, hogy a legjobb háborús filmek listáján az első 12 helyre méltó alkotásokat soroltunk, a Tengeralattjáró mindenképpen helyet érdemel a legjobbak 20 –as listáján. A filmek értékelése komplex szempontrendszert igényel, és bár ez alapján „a történet – rendezés – látvány - színészi játék – hitelesség” ötösfogatában nem könnyű megtalálni a valóban jó filmeket, a Das Boot sok kritérium alapján kitűnő munkának bizonyul. Ajánljuk mindazoknak, akik szeretik a háborút nyers valójában szemlélni, ajánljuk a tengeralattjáró mániásoknak, a lassú tempójú filmek kedvelőinek és a tengeri hadviselés iránt érdeklődőknek.

Értékelésünk: 7.0 / 10