Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Szövetségesek - Allied (2016)

Szövetségesek - Allied (2016) 

 

Kétségtelenül az év egyik legjobb filmje, (és az idei TOP 10 tagja) a december elseje óta nálunk is látható Szövetségesek című thriller (vagy inkább dráma), Robert Zemeckis alkotása. A rendező, akinek nevéhez többek közt olyan kiváló filmek fűződnek, mint a Forrest Gump, a Vissza a jövőbe, vagy a Számkivetett - egy nagyon izgalmas, érzelmekkel teli és tartalmas művet készített, Brad Pitt és az Oscar díjas Marion Cotillard főszereplésével. Bár a második világháború idején játszódó történet klasszikus kémsztoriként kezdődik (thrillert ígérve), később a romantikus szál lesz meghatározó, végül pedig a dráma uralja majd a cselekményt. 

(Spoileres kritika következik.) A film jól elkülöníthető módon, két teljesen eltérő részre tagolódik: az Afrikában, egészen pontosan Casablancában játszódó fejezetre és a későbbi londoni jelenetekre. Max Vatan (Brad Pitt) egyszerű repülős ezredesként kerül bevetésre Afrikában, mert kanadaiként jól beszéli a francia nyelvet, amire nagy szükség van a marokkói bevetéshez. A szövetségesek tervezett akciója ugyanis a nácik marokkói nagykövetét célozza, az ő likvidálásáért küldik oda a jóképű tisztet. Segítője Marianne Beausejour (Marion Cotillard) francia kém, aki viszont nagy tapasztalattal bír a fedett akciók terén. Együttműködésük az első napokban még feszült viszonyok közt zajlik, kölcsönös tartózkodás mellett, ám közvetlenül az akció előtt - mikor tudatosul bennük, hogy másnap akár meg is halhatnak - feloldódnak gátlásaik és lefeküdnek egymással. Innentől egy szerelem kialakulását követhetjük nyomon, miközben lezajlik maga a bevetés is, mégpedig sikeresen. A nácikat megölik, a nagykövet meghal, hőseink pedig elmenekülnek a helyszínről. Az első rész zárásaként Vatan ezredes feleségül kéri a gyönyörű Marianne -t és eldöntik: Londonban telepednek le.

A második világháborús London, korhű és lenyűgöző képi világgal bontakozik ki előttünk. Látjuk az 1942/43 -as bombázások sújtotta brit főváros romos épületeit, utcáit, korabeli autóit és járókelőit. Robert Zemeckis illetve az operatőr, Don Burgess érezhetően minden apró részletre nagyon ügyeltek. Szinte ott vagyunk mi is a helyszíneken. A főszereplők boldogok és megszületik kislányuk is. A film közepénél a happy end közelébe kerülünk. A történet azonban ekkor romantikus jellegéből sokat veszítve lassan drámaivá válik: az angol hírszerzés megtudja, hogy az ezredes gyönyörű francia felesége valójában a németeknek dolgozik, vagyis náci kém. A hír lesújtó és Brad Pitt jól alakítja a kezdetben dühös, majd meghasonló és elkeseredett férj karakterét. Ráadásul a következmények is megdöbbentőek: ha egy próbatételt követően bebizonyosodik, hogy felesége valóban  hitlerista ügynök, akkor neki magának kell megölnie, különben hazaárulónak minősítik.

A sztori ettől a pillanattól kezdve a thriller és a dráma elemeit vegyítve válik egyre izgalmasabbá. Vatan ezredes magánnyomozásba kezd, hogy kiderítse mi az igazság. Még a háborús Franciaországba is elutazik, ahol megtudja: az a nő, akinek nevén felesége éli életét (Marianne Beausejour) valószínűleg nem azonos párjával, hiszen míg az igazi Marianne profin zongorázik, addig felesége nem tud egy hangot sem leütni. Ekkor jön a fordulat: a nő kitálal (bevallja, hogy valóban kém), az ezredes megbocsát gyermeke anyjának és együtt akarnak megszökni a hatóságok elől. A vég: megdöbbentő, felkavaró és drámai. (Persze nem áruljuk el.)

A Szövetségesek egy nagyon jó film, fantasztikus látványvilággal, hiteles alakításokkal, a thriller, a romantika és a dráma műfaji elemeinek profi elegyítésével. Előnye, hogy bemutatja a kémek életét - a minden mozdulatra, gesztusra, kimondott szóra ügyelő bevetések világát - kellő mennyiségű izgalmas akciót vonultat fel (Casablancában és francia hátországban), illetve érzékletes drámaisággal, egy fantasztikus történet keretei közt tárja elénk egy lehetetlen helyzetbe került katonatiszt és hírszerző vívódásait a szerelem és hazaszeretet prioritásai közt hányódva. Átérezzük az ezredes tehetetlenségét és valahol mélyen a nő helyzetét is, akit mint kiderül, Londonban kislányával zsarolnak a nácik. A film hátránya, hogy nem fedi fel a feleség múltját és motivációit, vagyis hiányérzetet hagy bennünk a karakter múltját illetően. Francia egyáltalán, vagy német? Miért lett eredetileg a III. Birodalom ügynöke? (Az oké, hogy később gyermekével kényszerítik a kémkedésre, de 1941-ben Afrikában miért dolgozik a náciknak?) Mindez sajnos nem derül ki a történetből. A férj, Vatan ezredes motivációi tiszták és világosak: miután megtudja, hogy felesége az ellenség hírszerzője, inkább családját és szerelmét választva menteni próbálja. Ami azt illeti én is pont ezt tenném: ezerszer inkább választanám a feleségem (és kislányom) még akkor is, ha a náciknak dolgozik a kis drága. (Hamarabb lőném le főnökeimet, mint a szerelmem, nácik ide vagy oda. Bocs.)

Kicsit probléma a kevés akció és a kémsztori rész kidolgozatlansága is. Hogyan lehetséges, hogy egy brit-kanadai ezredesnek, aki ráadásul "belekóstol" a kémkedésbe is soha, egyetlen pillanatra sem lesz gyanús felesége világnézete, nácikkal való szimpatizálása (mely Londonba költözésük előtt még valóban őszinte) és kémként működése? 

Mindezzel együtt a Szövetségesek a 2016 -os év egyik legjobbja, egy intelligens, őszinte, látványos film, érdekes, különleges és drámai történettel. Értékelésünk 8,5 pont (csak a felsorolt hiányosságok miatt nem éri el a 9 pontot), így az idén értékelt alkotások közt a Filmtressnél az első helyre kerül. Mindenkinek ajánljuk, de leginkább a háborús kémsztorik és romantikus drámák kedvelőinek! (Az év szerintünk 10 legjobb filmjéről szóló posztunk ITTolvasható.)

Értékelésünk: 8,5 / 10