Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Amerika kapitány: Polgárháború - Captain America: Civil War (2016)

Amerika kapitány: Polgárháború - Captain America: Civil War (2016)

 

A The Walt Disney Company által 2009 óta tulajdonolt Marvel Entertainment valódi leányvállalatként évek óta ontja a Marvel Comics képregénykiadó sikeres történeteit látványos filmek formájában. Az Amerika Kapitány 1941-ben keletkezett (Joe Simon és Jack Kirby által megálmodott és megrajzolt) alakja mára filmes trilógiává változott. Első részét "Az első bosszúállót" még 2011-ben készítette el a Marvel Chris Evans főszereplésével, majd következett 2014-ben a "Tél katonája" és idén, 2016-ban a "Polgárháború" (mindkettő ugyancsak Chris Evans -szel elkészítve). Míg az első epizódot Joe Johnston rendezte, addig a másik kettő a Russo testvérek (Joe és Anthony) munkája. 

Az idei epizód többnyire jó kritikákat kapott  és azok is elismerően írtak róla, akik nincsenek elragadtatva a Marvel illetve a vele konkurens DC Comics (Warner Communications) filmvilágától (és képregény figuráitól). A történet izgalmasan megrendezett, fordulatos és látványvilágában valóságos forma-, illetve karakter orgiát tartalmaz. Valóságszerűek a konfliktusok, érdekesek a karakterek. Chris Evans ezúttal is átütő alakítást nyújt, Robert Downey Jr. pedig vasemberként ragadja meg érdeklődésünket. Tegyük hozzá: Scarlett Johansson fantasztikus fest testhez tapadó fekete latexben. A film izgalmas lendületességgel sodor bennünket végig a cselekményen, az akciók lenyűgöznek bennünket.

A történet szerint a bosszúállók soraiban széthúzás tapasztalható. Egyesek elfogadnák az ENSZ fennhatóságát maguk felett, míg mások nem. Ráadásul felbukkan egy új főgonosz: Zemo (Daniel Brühl) aki családja halálát szeretné megtorolni a Bosszúállókon. Megkezdődik tehát a polgárháború a bosszúállók közt. Egyik oldalon a kormányhű Stark - Vasember (Robert Downey Jr.) vezetésével a War Machine, Vízió, a Pókember és a Fekete Özvegy áll, míg velük szemben Amerika Kapitány (Chris Evans) oldalán Wanda, a Tél katonája, Falcon, Sólyomszem és a Hangya harcol. A küzdelem látványos, izgalmas és érdekes. Miközben kiderül, hogy valaki szándékosan vert éket a Bosszúállók közé, Stark és Amerika Kapitány majdnem megölik egymást. Ám végül elfogják Zemot. A történet vége persze ezúttal is folytatásért kiállt. 

A "Polgárháború" akkor igazán élvezetes, ha egyrészt szeretjük a Marvel-világot, másrészt ismerjük az előzményeket, harmadrészt pedig sikerült megőriznünk azt a gyermeki énünket, mely rajong a fantáziavilágok jó és rossz küzdelméért. Értékelésünk erős 7 pont, mert ránk igaz mindhárom.