Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Mielőtt megismertelek - Me Before You (2016)

Mielőtt megismertelek - Me Before You (2016) 

 

2016 júniusának nagy filmes meglepetése, Thea Sharrock, brit rendezőnő megható, megrázó, emberi érzések magasságait és mélységeit bemutató gyönyörű drámája, Emilia Clarke és Sam Claflin főszereplésével. A történet az "Életrevalók -at" idézi, de ezúttal egy szerelmi szál is megjelenik és egy valódi drámát láthatunk. 

William Traynor (Sam Claflin) sikeres harmincas fiatal, aki kalandos és irigylésre méltó életet él - eredményes a bankvilágban végzett munkájában, sportol, utazik, szórakozik, nagy baráti körrel múlatja idejét - egészen addig, amíg egy nap el nem gázolja egy motor az utcán. Akkor nagyot fordul vele a világ, élete teljesen átalakul: nyaktól lefelé lebénul ugyanis. Két év után családja egy segítőt fogad fel mellé, az alig huszonéves, szeleburdi Louisa Clarkot (Emilia Clarke). A korábban hat éven keresztül egy kávézóban dolgozó leányzó a családját próbálja támogatni a William mellett végzett munkájával. Eleinte a két fiatal távolságtartó egymással, aztán lassan megtörik a jég. Megismerik, felfedezik egymást és a férfi életkedve is visszatér. Hatással van rá Lou örökké vidám, optimista, lelkes és szimpatikus jelleme, felszabadító viselkedése, pozitív életszemlélete. Kialakul egy barátság, mely gyorsan szerelemmé változik. 

A dráma végig "benne van" a történetben, melyet a rendező eredeti mértékletességgel "adagol" számunkra. Még a humor is fel-fel bukkan, így a film hangulata szinte soha nem válik nyomasztóvá. A drámai légkört oldják a könnyed párbeszédek, azok gyakran vicces fordulatai, Emilia Clarke természetes kisugárzása (furcsa öltözködése, őszintesége, nyílt közvetlensége) és a főszereplők közt kezdetektől érezhető furcsa vibrálás. Két eltérő jellemű, hátterű és életfelfogású ember vonzalommá váló kapcsolatát nézhetjük végig egy olyan szituációban, mely próbára teszi mindkettejük lelkierejét. A zsebkendőért viszont mind többször kell nyúlnunk ahogy a film vége közeledik (ez eleinte főleg hölgy nézőknél jellemző, de idővel a zord férfitársaknál is elfacsarodik a szív), mert William pontosan tisztában van helyzetével mégis bátran néz azzal szembe. Bátrabban és felnőttesebb módon, mint bármelyikünk.

Emilia Clarke fantasztikusat alakít, a szerepet mintha rászabták volna. Lénye szinte átvilágítja a filmet. Sam Claflin, a korábban sportos szépfiúkat alakító angol macsó ezúttal valódi színészettel bizonyítja tehetségét. A film vége a legnagyobb dilemma, amiben csak részünk lehet: élet vagy halál. Élet úgy, ahogyan Williamnak a balesetétől fogva osztályrészül jut (ám egy szerelem ígéretével) de az összes létező fizikai korláttal, vagy megszabadulás a fájdalmaktól az emberhez sokszor méltatlan körülményektől és halál. Megható, fájó, elgondolkodtató. Emlékeztet bennünket arra, hogy megbecsüljük az életet, a szerelmet és mindazt amink van, addig amíg csak lehet. Létezhet ennél fontosabb mondanivaló egy filmben? 

A "Me Before You" egy intelligens, megható film, mely az életről - halálról, szerelemről és empátiáról szól egyedi karakterekkel kifejezve tanulságait. A film az IMDb -n 7,5 pontot kapott, ám valójában 2016 egyik legszebb filmje. A Filmworlds "meglátta" a történetben a kivételességet és nálunk erős 8,5 pontot kap. Mindenkinek ajánljuk, aki valódi érzéseket szeretne látni egy filmben.

Értékelésünk: 8,5 / 10