Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Mentőexpedíció - The Martian (2015)

Mentőexpedíció - The Martian (2015)

 

Az idei legjobb sci-finek sokan az évtized talán legjobban várt (és legdrágább) filmjét, az Ébredőt gondolják, ám mi azon kevesek közé tartozunk, akik ezzel nem egészen értenek egyet. (Star Wars kritikánkat ITT olvashatod.) A Filmworlds blog első helyre (sci-fi kategóriában legalábbis) a Riedley Scott által jegyzett, és már október elsején a magyar mozikba került „Mars mentőexpedíció” (The Martian) című  munkát teszi. Ugyanakkor elfogadjuk azt is, hogy az IMDb -nél, és sokaknál a Martian 2015 második legjobb sci-fi alkotása.

A Mentőexpediciónál a megfilmesítés története elég érdekesen indult. Egy Andy Weir nevű amerikai regényíró (és programozó) 2011-ben írt egy zseniális regényt, „A marsi” –t, melyet kezdetben csak a neten publikált, majd később ki is adott. Ezt a történetet fedezte fel magának a Crown Publishing Group, amikor felvásárolta a megjelentetései jogokat, majd a 77 éves Riedley Scott „gondjaira” bízta a filmes adaptációt. Scott pedig élete talán legjobb döntésével Matt Damont kérte fel a film főszerepére. A folytatást már tudjuk: a Weir-regény, a Scott rendezés és a Damon(i) alakítás egy hihetetlenül jó filmet eredményezett. A Mars mentőexpedíció szórakoztató, izgalmas, eredeti és zseniális munka. A film adatai, ITTolvashatóak. (A továbbiakban spoileres tartalom következik.)

Maga az alap-sztori első blikkre egy sima Robinson Crusoe történetnek tűnik: egy expedíció érkezik a Marsra, ám mielőtt tagjai komolyabban belekezdenének a kutatómunkába, egy hatalmas homokvihar támad, melynek következtében egyikük – Mark Watney (botanikus és gépészmérnök)  - elszakad társaitól, akik mivel halottnak hiszik, a bolygón „felejtik” (egy kezdetlegesen kialakított, ideiglenes űrbázison.) Innentől a történet Watney (azaz Matt Damon) túléléséről szól. A fickó nem adja fel, pedig helyzete szinte teljesen reménytelennek tűnik, ugyanis 4 teljes évet várhat az újabb expedíció megérkezéséig, amihez sem elegendő vize, sem elegendő élelme nincs.  Viszont ha életjelet ad magáról, hamarabb is eljöhet a szabadulás ideje. Ám készletei ebben az esetben is túl csekélyek a túléléshez. Tehát a fő feladata: üzenni a Földnek, megtenni 3200 km –t az érte jövők leszállási pontjához és élelmet, illetve vizet előállítani magának, a felmentés megérkezéséig. Mondanunk sem kell: Watney mindegyik említett problémát megoldja. Szerves anyagot talál, aminek segítségével burgonyát termeszt. Ehhez nem mást használ, mint saját és kollégái ott hagyott székletét. Aztán vizet készít, holdjárót szerel, és kommunikációs kapcsolatot létesít. A film legvégére nem térünk ki, de természetesen happy end.

Ami lényeges a film kapcsán: az a humor és az egész sztori fő üzenete. Az előbbi a Matt Damon által megformált karakteréből „árad”, amikor video naplót készítve az elkeseredés és pesszimizmus helyett inkább a bizakodás és a vicc oldaláról próbálja felfogni helyzetét. Pedig gyakorlatilag halálra van ítélve, mikor otthagyják víz, élelem és remény nélkül. De nem adja fel. És itt jön az üzenet: bármi is történjen velünk – mondjuk, elbocsátanak bennünket a munkahelyünkről, anyagilag tönkremegyünk, valami súlyos betegséget találnak nálunk … stb – soha nem szabad feladnunk. Az embert többek közt a humor és a találékonyság teszi emberré, és ez a két képesség az, melyet a sorstól (vagy Istentől) kapunk az „örök” a túléléshez. Ez az, ami a filmet magasan az átlag hollywoodi produkciók fölé emeli. Mert az előbb megfogalmazott gondolatokat nem a szánkba rágja, hanem hagyja, hogy bennünk fogalmazódjon meg. És ettől olyan jó az egész! A többi szereplő Matt Damon mellett szinte szürke, bár Jessica Chastain elvarázsoló szépsége még így is átüt a filmvásznon. Pedig ezúttal – valljuk meg - nem alakított túl nagyot.

Összességében a Mentőexpedíció egy szerethető, eredeti, stílusos és jó humorú alkotás. Sokszor technikai túlzások, gagyiságok és hatásvadászat is előfordul benne, de mindent feledtet Matt Damon alakítása és az egész mű alapüzenete, mely valóban megragad valami nagyon fontosat. Bár az IMDb -n "csak" 8,2 pontot kapott, mi megadjuk a filmnek a 9 -et és ajánljuk mindenkinek, aki  egy eredeti és szórakoztató sci-fire vágyik! 

  • A film fő pozitívuma: a humor és a belőle áradó életszemlélet
  • A film fő negatívuma: a túlzások, illetve apróbb hatásvadász és kevéssé hihető panelek

Értékelésünk: 10 / 9