Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Szükséges, de be nem vezetett járványvédelmi intézkedések

Szükséges de be nem vezetett járványvédelmi intézkedések 10 pontban

 

Ez is amolyan tipikus magyar módra történik: teszünk is valamit, meg nem is. Van para, van óvatosság és van maszk is, de nem lépjük meg az igazán fontos lépéseket, rosszul viseljük a maszkokat (orr alatt, 100 napig egyetlen egyet ... stb) és nem nézünk oda, ha kedvezőtlen számokat látunk hazánkról. Pedig nem kell epidemiológusnak lennei ahhoz, hogy kábé összerakjuk mit kellene meglépnünk napi ezer körüli új esetszámnál (ami szeptember második felében már sajnos jellemzővé vált). A következőket:

  1. Boltok: Vissza kellene hozni az idősávos bolt-nyitvatartásokat az idősek védelmében
  2. Szűrések: Sokkal több tesztelést kellene végezni, főleg a nagy ellátó-rendszerek dolgozóinál az egészségügyben és az oktatásban. Az orvosok, ápolók, alapellátásban tevékenykedők (háziorvosok, nővérkék) a lakosság tetemes hányadával érintkeznek, csak úgy, mint az iskolák tanárai. (Jelenleg 170 ezer pedagógus és 1,8 millió diák érintkezik az iskolákban.) Ezt a két társadalmi csoportot tehát kiemelten kellene kezelni és folyamatosan szűrni.
  3. Maszk-viselés: Sokkal nagyobb hangsúlyt kellene tenni a maszk-viselésre: például arra, hogy elmagyarázzák az embereknek, ne hordjanak egy maszkot hetekig (de még napokig se), mert a sebészeti maszkot folyamatosan cserélni, a textil maszkot pedig állandóan mosni kell, különben semmit nem ér (akárcsak az orr alatt viselt maszk).
  4. Iskolák bezárása: Bizonyos napi esetszám felett igenis szükséges lenne elrendelni (akárcsak március 16-án) az országos iskola-bezárásokat, mert az oktatási intézmények diákjai és tanárai együttesen a teljes magyar lakosság 20% -át jelentik és folyamatos érintkezésük jelentős epimeiológiai kockázat.
  5. Határátlépések: Szigorúbb határellenőrzésekre lenne szükség, mely alól sem politikai, sem vagyoni sem egyéb hivatkozással nem lehet kivétel.
  6. Fertőtlenítő pontok: Több fertőtlenítő pont lenne indokolt, ahol bárki számára adott a kézfertőtlenítés.
  7. Egészségügyi felszerelés: A kórházak, körzeti rendelők felszereltségén sürgősen javítani kellene, csak úgy, mint az idős otthonokban jellemző állapotokon.
  8. Tesztek gyorsasága: Ma körülményes és lassú a procedúra, melyen nagyságrendekkel kellene gyorsítani és egyszerűsíteni.
  9. Szórakozóhelyek szigorítása: Bár az "este 11 után fertőző vírus" mítosza megtévesztő (mint ismeretes az új rendelkezések szerint 23 óráig lehetnyek nyitva a szórakozóhelyek) egyértelmű, hogy ez így nem sokáig mehet tovább. A tömegrendezvények, szórakozóhelyek óriási kockázat-források.
  10. Az egészségügy talpraállítása: A magyar egészségügy komplex fejlesztése és talpraállítása egyre égetőbb feladat, nem csak a koronavírus-járvány, hanem a vertikum általános válsága miatt is (várólisták, kórház-állapotok, felszereltség, orvos- és nővérszám ... stb).

Ha mindezeket meglépjük, még mindig kérdéses, hogy mennyire lesz súlyos a helyzet, mondjuk a decemberre várt és előrejelzett tetőzés idején. Ha viszont ezek közül semmi nem valósul meg, megjósolhatatlan irányba romolhat a népesség egészségügyi állapota.

 

***