Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Vadászat (The Hunt) - 2020

Vadászat (The Hunt) 2020 (Filmek röviden)

 

Vadászat (The Hunt) az idei év egyik legnagyobb meglepetésfilmje, mely Quentin Tarantino munkásságának nyomdokain haladva (némi Robert Rodrigez "beütéssel") sajátos fekete humorral fűszerezett véres horror-drámát mutat be nekünk. A cselekmény inkább akciófilmes jellegű (kivitelezésében), az alaptörténet dráma-krimi, a jelenetek többsége pedig morbid humorral leforgatott horror (vagy inkább thriller). A rendező: Craig Zobel, akinek nevét a Vadászat után alighanem érdemes lesz megjegyeznünk.

A történet lényege (spoiler nélkül, csak a promotálásból kitaláltakat összefoglalva): adott egy liberális felfogású, globalista és antikapitalista beálítottságú tagokból álló csoport, akik váratlanul áldozatnak szánt embereket - jobboldali bloggereket, újságírókat, publicistákat - hurcolnak egy titokzatos erdő közepére (ájult állapotban, kipeckelt szájjal). Hagynak ugyan ott nekik fegyvereket de megkezdik a vadászatot is, sorra megölve őket puskákkal, íjakkal, pisztolyokkal. A társaság tagjai - fiatalok, öregek, nők és férfiak - hullanak, mint a legyek, de akad valaki, akivel nem boldogulnak. Egyikük ugyanis szembeszáll a titokzatos támadókkal és fordít a kockán: ő válik vadásszá és innentől a korábbi gyilkosok lesznek üldözöttekké. Bár ez az alaptörténet annyira nem számít különlegesnek  - csinált hasonlót például John Woo is 1993-ban Jean-Claude Van Damme főszereplésével (Tökéletes célpont) - a kivitelezés extrém és véresen izgalmas. Ráadásul kapunk fordulatokat is (átlag minden 10 percben), plusz egy baromi jó kis csattanót is a legvégén. Kiderül ugyanis, hogy kik és miért teszik mindezt, miért kapták el, kábították el, majd gyilkolászták le az újságírókat, bloggereket.

Az egész sztori felfogható egy társadalom-kritikának és szatirikus tükörnek is, mely megmutatja számunkra, hogy milyenné vált mai világunk. Az egyik oldalon a liberál-demokrata publicisták, másikon pedig a konzervatív "háttérhatalmazó" deep state mániásak egy mai, politikai felosztás, melyhez ezúttal egy durva félreértés is társul (dupla csavarral, hiszen főhősünk tévedésből kerül az áldozatok csapatába). A végkifejlet két módon is értelmezhető: ha igaz amit a vadászat főszervezője mond és egyszeri esetről van szó (a félreértést megbosszulandó), vagy nem igaz, amit állít és igenis egy "bejáratott", rendszeres gyilkolászás egyik fejezete a film. Mindez a nézőre van bízva (én mondjuk az első verzióra voksolnék).

Ami a fekete humort illeti: a véres gyilkolászás kezdetén, kábé a film első harmadában nem lehetünk biztosak abban, hogy ki lesz a főhős, hiszen bárkit mutat is épp a kamera, az a következő jelenetben meghal. Ettől folyamatos meghökkenésekben lehet részünk és egy másodpercig sem unatkozunk. Később kialakul, hogy ki a központi karakter és onnantól már van kinek szurkolnunk.

Ami a főszereplőket illeti: a Hilary Swank - Betty Gilpin páros óriásit alakít, egyikük fekete hajjal (a gonoszság megtestesüléseként), másikuk szőkén (a jó oldalt szimbolizálva) egymás ellentétei, a végső összecsapásuk pedig az egyik legjobb verekedős jelenet (nőkkel) a Kill Bill -ben látható Lucy Liu - Uma Thurman párharc óta.

Külön is érdemes kiemelni a csinos Betty Gilpin alakítását, aki ezzel a Vadászatban nyújtottakkal bizonyította, hogy képes kitörni a másodvonalbeli filmek világából és a legjobbak közt a helye. A 34 éves, ezer arcú színésznő egyszerre tud sportos és szexi harcos, végzet asszonya, kegyetlen gyilkos és érzékeny áldozat lenni.

Ami a Tarantinoi párhuzamot illeti: a Vadászat forgatókönyve, rendezése és alaphangulata az ő alkotásait idézi: hasonlóak a váratlanul véres helyzetek, a nyers karakterisztika, a fekete humor és a sodró tempó is, a váratlan belassításokkal és ütősen meghökkentő fordulatokkal.

A Vadászatot ajánlani tudjuk a pörgős-véres thrillerek kedvelőinek, a Tarantino-fanoknak és mindazoknak, akik szeretik a fordulatos sztorikat. Bennünket meggyőzött Craig Zobel filmje. A Filmek röviden blog értékelése: erős 85%. Vállaljátok be nyugodtan! 

 

***