Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A gleiwitzi incidens (1939 augusztus 31.)

A gleiwitzi incidens (1939 augusztus 31.)

 

A gleiwitzi incidens a Hitler vezette náci Németország titkos akciója volt 1939 augusztus 31-én abból a célból, hogy erre hivatkozva a Wehrmacht másnap megtámadhassa Lengyelországot (ami egyben a második világháború kirobbanását is jelentette). A bevetés előzménye volt, hogy a hitleri propaganda 1939 augusztusában végig a lengyelországi német kisebbség elnyomásáról beszélt. A Führernek ezt követően egy olyan konkrét esetre, német ellenes sérelemre volt szüksége, melyra hivatkozva megindíthatja a szomszédos Lengyelország lerohanását. A valódi oknak: terjeszkedés és hódítás tekinthető a lebensraum nevében (mely a náci ideológia egyik alapját jelentette).

A háború megindítására vonatkozó okot Hitler maga kívánta előidézni, így az SD, az Abwehr és a GESTAPO közös akciójában elrendelte a német-lengyel határon fekvő (de Németországhoz tartozó) Gleiwitz település rádió állomásának megtámadását mégpedig lengyel katonáknak beöltözött német ügynökök részvételével.

A támadást egy Alfred Naoujocks nevű SS tiszt (ügynök, és SD referens) vezette és összesen 6 ügynökkel hajtotta végre. Az akció során 1939 augusztus 31-én éjjel behatoltak az adótöröny épületébe, majd fogjuk ejtették a személyzetet és egy rövid, lengyel nyelvű szöveget olvastak be:

 

„Figyelem! Figyelem! Itt Gliwice beszél. Az adó lengyel kézben van. ... Elérkezett a szabadság órája! Sokáig éljen Lengyelország!

 

A Goebbels kezében lévő német sajtó természetesen azonnal felkapta az "eseményt" és rögtön felnagyította annak jelentőségét: bosszút és mielőbbi megtorlást követelve. Másnap a német hadsereg 1,8 milló katonával, több irányból megtámadta Lengyelországot, mely alig egy hónap alatt elesett (nem kis részben az időközben keletről is meginduló szovjet támadás hatására is). Ezzel kitört a második világháború!

 

 

***