Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A Star Wars filmek rangsora

A Star Wars filmek rangsora

 

A filmtörténet egyik legnagyobb és leghosszabb ideje tartó sikerszériája, az 1977 óta már 10. részénél tartó Star Wars (vagy Csillagok Háborúja) űreposz. A 10 epizódot egyébként 7 rendező készítette: négyet rendezett George Lucas, a franchise létrehozója, a többiek pedig: Irvin Kershner (V.), Richard Marquand (VI.), J.J. Abrams (VII.), Gareth Edwards (R1), Rian Johnson (VIII.), Ron Howard (Solo). A tíz epizód közül hatot készített a Lucasfilm, négyet pedig (a 2012-es eladást követően) a Disney Company. Az egyes részek megítélése, értékelése nagyon vegyes, de a rajongók többsége máig a legelső trilógiát tekinti legjobbnak, melyeket még 1977 -ben, 1980 -ban és 1983 -ban készítettek. Az IMDb-n a legmagasabb pontszámot a Birodalom visszavág kapta (8,8 pont), de 8 pont felett van a másik két klasszikus rész is: az Egy új remény (8,6) és a Jedi visszatér (8,3). Az eredeti fejezeteket a két nem régiben készített "új" epizód követi a rajongóknál: a 8 pontos Ébredő erő és a 7,8 pontos Zsivány Egyes, majd szorosan utánuk jön az előzmény trilógiához tartozó Sith -ek bosszúja (7,6 ponttal). A középmezőnyben található az Utolsó Jedik (VIII. rész) és a Solo-film (melyet épp most játszanak a mozik), végül sereghajtók, a 7 pont alá értékelt Baljós árnyak, és Klónok támadása (az előbbi 6,5, az utóbbi 6,6 pontos). 

Az IMDb sorrendje azonban nem "szentírás", csupán egy vélemény, melyet az ott regisztrált hard-core rajongók alakítottak ki. Ha rövid indoklással is szeretnénk látni eltérő véleményeket, érdemesek megtekintésre a különböző blogok alternatív listái. A Scriptor listája például épp kéznél van, ha e sorokat olvasod és így néz ki Star Wars filmekről szóló rangsorolása:

1. Birodalom visszavág (1980)

Egyértelműen a legjobb Star Wars epizód, amit valaha készítettek (sőt, tovább megyek: az egyik legjobb film, ami valaha megrendezésre került a filmtörténet során). Indoklás: egy külön világot teremt, mely komolyan veszi önmagát, mégpedig gagyiktól mentesen, jól működő karakterekkel és hiteles szereplőkkel. Van benne harc, kellő számú küzdelem, személyes párharc, űrcsata és kapunk meglepetéseket is (pl. a híres "I am your father " jelenetben) Izgalmas, látványos, szórakoztató, sőt még humor is előfordul. Tökéletes a végső elegy. A Birodalom visszavágnak egyébként 4 emblematikus kulcs-jelenete van: a Hoth bolygón vívott csata a lépegetőkkel, az aszteroida mezőn való átkelés, aztán Yoda mester "kiképző programja"a Dagobah -n és végül a felhővárosban megvívott Vader - Luke párbaj a nagyúr említett "bejelentésével". Ezek azok a momentumok, amelyek miatt szeretjük a filmet és az összhatás, mely keretbe helyezi az egészet. Nálam 100% (5 csillag)

2. Egy új remény (1977)

Ezüstérmes nálam a legelsőnek elkészített, 1977 -es nagy klasszikus a New Hope (Egy új remény). Igazából nagy vetélytársa a Birodalomnak, de elmarad tőle mozgalmasságban, harcban és küzdelemben is. Itt nincsenek lépegetők és Hoth -i csata, van viszont menekülés a Halálcsillagról és csipkelődés Solo illetve Leia közt. Jó a végső jelenet is, a yavini űrcsata, mely az egész Star Wars univerzum kulcsjelenete. Sokat dob az epizód értékén, hogy ezzel a résszel kezdődött minden, valahol olyan, mint a kereszténység számára a "Szent Grál", a kezdetek kezdete, a hely, ahol egy mítosz született. Egy mítosz, mely már idestova 41 éve szórakoztatja a rajongókat világszerte. Nálam: 90% (4,5 csillag)

 

3. A Jedi visszatér (1983)

Bronzérmes, az utolsó klasszikus rész, melyet 1983 -ban készített Richard Marquand. Bár kapott bírálatokat az Endoron felbukkanó "játékmackó" külsejű kis evokokért, ebben az epizódban van Solo szöktetése Jabba palotájából, ami kárpótol bennünket szinte mindenért. Kiforrottabb a Luke -ot alakító Mark Hamill játéka is és a végső párharc Vaderrel ikonikus része a franchise -nak. Összességében méltán tartják a legtöbb felületen a harmadik legjobb SW fejezetnek. Az 1999 -es forgatást követően az Univerzum egy időre (mintegy 16 esztendőre) megpihent, és a franchise leghosszabb kihagyását követően, csak 1999 -ben folytatódott, a Baljsó árnyak forgatásával. Értékelésem: 85% (4 csillag)

 

 

4. A Sith -ek bosszúja

Itt van az első eltérés az IMDb listájától, mely méltatlanul csak a hatodik helyre sorolja a Sith -ek bosszúját, noha ez az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb Star Wars epizód. Egyértelműen a negyedik pozícióban a helye, hiszen szinte minden jelenete látványos. Legjobb a Mustafaron zajló végső párbaj Anakin és Obi-Wan között, de egyébként már a film nyitójelenete is nagyon ütős, a coruscanti űrcsata. Ebben a részben a legszínvonalasabb Hayden Christensen játéka (mondhatni a végére belejött a srác) és Samuel L. Jackson is emlékezeteset nyújt Mace Windu szerepében. Az egész nagyon gyors tempójú, pörgős és izgalmas. Nálam: erős 8 pontos (4 csillag)

 

 

5. Az ébredő Erő (2015)

A J.J. Abrams által készített hetedik epizód kapott már hideget-meleget is, elsősorban azért, mert sokak szerint afféle biztonsági játékot játszva az eredeti részek (IV., V., VI.) paneljaiból rakták össze, mégpedig a klasszikus részek rajongóinak kedvezve. (klasszikus fan-service) Ez mondjuk lehet, hogy tényleg igaz, ... de bevallom: nálam ez nem számít. Szerintem akkor is jó lett a végeredmény. Tetszetős az Ezeréves Sólyom menekülése a birodalmi cirkálók roncsai között a Jakkun és nekem szórakoztató a Finn - Rey páros is (John Boyega - Daisy Ridley párosa), nem beszélve arról, hogy mennyire jó volt újra látni Harrison Fordot, Han szerepében. Értékelésem: 7,5 pont (4 csillag)

 

 

6. Az utolsó Jedik (2017)

Egy másik sokat bírált rész, melyet tavaly láthattunk a mozikban és szinte már az első héten kisebb háborút gerjesztett a rajongók körében. Tény, hogy sok dologban formabontó Rian Johnson alkotása. Nehéz például megemészteni Luke durcás vénemberként való megjelenítését, a Jedi tekercsek méltatlan tönkretételét, Yoda ütődött manóként való ábrázolását és Leia röpkedését a világűrben. Ugyanakkor nagyon látványos az egész és nekem tetszettek a karakterek is, például Kylo Ren jellemfejlődése. A formabontás ellen sincs kifogásom, ha az megőrzi a SW jelleget. Erős 7 pontot ér nálam (3,5 csillag)

 

 

7. A klónok támadása (2002)

Ez már a gyenge részek szintje és a Klónok támadása sajnos ide tartozik. Idegesítő Hayden Christensen alakítása, a sok gyengén kidolgozott jelenet is, nem beszélve arról a furcsa viszonyról, mely Obi-Wan és Anakin között érezhető, és amely leginkább egy elkényeztetett ficsúr és egy idősebb tanítóbácsi kapcsolatára emlékeztet. Gyengék a párbeszédek és a történetfűzés is. Bár a Geonosis rovarbolygón zajló jelenet - a szörnyekkel való harc az arénában - nagyon látványos lett, egyéb pozitívum alig említhető. 65% (3 csillag)

 

 

 

8. Baljós árnyak (1999)

A leginkább gyermeteg epizód, mely egyértelműen a legfiatalabb korosztályt és a leginfantilisebb nézői réteget célozza meg. Jar Jar Binks kicsit a hard-core rajongók kigúnyolása és a nézők lekezelése is. Ennél azért többet érünk, vagy mi a szösz. Persze aki 20-30-40 évesen is rajong az Univerzumért, az eleve sikerrel megőrizte gyermeki énjét (like me), de ez nem azt jelenti, hogy idétlen mesefigurákra vágyik, ha beül egy Csillagok háborúja filmre. Ugyanakkor Liam Neeson feldobja az egészet és hozzá kötődik az epizód egyetlen értékelhető jelenete is: a hármas párbaj Dart Maullal. Szintén 65% (3 csillag)

 

 

9. Zsivány Egyes

A második leggyengébb rész, annak dacára, hogy népes rajongótábora alakult ki (idehaza és külföldön is). De a gond az vele, hogy teljesen kilóg a SW univerzum hangulat- és stílusvilágából (még úgy is, hogy "csak" spin-off fejezet). Gareth Edwards egy komor, fekete, háborús drámát készített, melynek csak az utolsó 15 perce emlékeztet egy Star Wars filmre. A karakterek is halványak, a szereplők kőarccal nyomják végig a filmet  - pl. Felicity Jones, aki sok szerepre lehet alkalmas, de Jyn Ersoként teljesen jellegtelen volt. Az egyetlen epizód, amit csak egyetlen egyszer tudtam újranézni. Alig 60% (3 csillag)

 

 

10. Solo: Egy Star Wars történet

A leggyengébb eddig elkészített egész estés SW mozifilm, mely a legkevesebb Star Wars elemet tartalmazza és amelyben nincs egyetlen karizmatikus szereplő sem. A Han Solot alakító Alden Ehrenreich súlytalan figura, aki nagyon gyengén alakítja az Ezeréves Sólyom kapitányát, a tökös űrvagányt. Óriási melléfogás volt a rendezői széket Ron Howardnak adni, akiben annyi fantázia sincs, mint egy kőlapban. A Solo-film egy szimpla űrwestern, nagyon közel a "B" kategóriához. Maximum 50% (2,5 csillag)

 

 

 

 

***