Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A víz érintése (2017)

A víz érintése (2017)

 

Guillermo Del Toro az 53 éves, terebélyes megjelenésű mexikói rendező - aki a Bíborhegy, Tűzgyűrű, Pokolfajzat és Mimic után sajátos látványvilágú filmjeivel vált ismertté - legújabb, 2017-es drámájával sem hazudtolta meg hírnevét és a 90. Orscar gálán 4 Oscart gyűjtött be a különleges megjelenítéseket tartalmazó Víz érintésével. A film megtekintése után a legelső eszembe jutó kifejezések, impressziók az "érdekes", "megható", "elvarázsoló" és "elgondolkodtató" voltak. Két, megkülönböztetett, kiközösített és fogyatékosnak tekintett ember/lény egyedi kapcsolatát követhetjük ugyanis nyomon, akik közül az egyik egy néma takarítónő, a másik pedig egy furcsa halember. Néhol gyönyörű, néhol meghökkentő, olykor vicces, máshol szinte megrázó történet egy szokatlan történetfűzésű, sajátos szín-, és zenei világú dráma keretei között.

Maga a történet egyszerű: 1962 -ben (vagy akörül) az amerikaiak egy furcsa, félig ember, félig hal külsejű lényt hoznak az Amazonas vidékéről egy USA -ban található titkos komplexumba, hogy ott tanulmányozzák. A lény kezdetben elég ellenséges, főleg az őt rendszeresen megkínzó Strickland (Michael Shannon) ügynökkel szemben. Ám közben megismerkedik a labort rendszeresen takarító, majd titokban mind gyakrabban felkereső, néma Elisával (Sally Hawkins), akivel nagyon megkedvelik egymást. Innentől a történet három szálon fut tovább: az első a kegyetlen Strickland és a felette álló Hoyt tábornok (Nick Searcy) együttműködését mutatja be, mely azt a döntést szüli hogy pusztítsák el a lényt és úgy tanulmányozzák tovább (felboncolva), a második szál a laborba beépült orosz kém, Dr. Hoffstetler (Michael Stuhlbarg) kálváriája, mely oda vezet, hogy a férfi tiltakozik az előbbi döntés ellen és segíti a halember megszöktetését és végül a harmadik szál a lény és Elisa kapcsolatát tárja elénk, mely kapcsolat eljut a testiségig és szerelemig. A szálak a fogságban tartott és halálra ítélt halember megszöktetésekor futnak össze, hiszen a műveletben közreműködik Elisa és kolléganője, Zelda mellett előbbi barátja, Giles (Richard Jenkins) és a szovjeteknek dolgozó tudós  is (valódi nevén Dimitrij). A lényt sikeresen megszöktetik és Elisa lakásán néhány napig egy fürdőkádba tartják. Ez idő alatt a nő és a halember kapcsolata testivé válik és szerelemmé teljesedik. Végül azonban jön a dráma és a furcsa befejezés, melyről semmit nem árulunk el, de kétségtelenül hatásos.

A víz érintése egy többrétegű, különleges film odaadásról, kegyetlenségről, szeretetről, ragaszkodásról és könyörületről. Az önmagát nehezen elfogadó, fiatalkora óta néma, magányos Elisa, akinek az életébe csak az idős Giles és a hozzá hasonlóan takarítónőként dolgozó Zelda hoz némi melegséget, felismeri a rokon lelket a furcsa hal-emberben, aki szintén magányos és kiszolgáltatott. Érzi, hogy a lény elfogadja őt és nem fogyatékosságára koncentrál, mint az emberek többsége. Egymásra találnak, egymásba szeretnek és külön kis világot teremtenek maguknak. Ehhez a csapathoz társul egy harmadik perifériára szorult figura, az idősödő, homoszexuális Giles, így végül a történet a mellőzöttek, kirekesztettek harcává válik. A gonosz Strickland szánalmas figura: elvben mindene megvan: csinos feleség, család, szép ház, kocsi, jó állás, mégis boldogtalan, mert ennél is többre vágyik. És a halember elpusztításában látja karrierjének felívelését. 

A legjobban felépített és bemutatott karakter Elisáé, akit bámulatos természetességgel jelenít meg Sally Hawkins. Alakítása messze a legjobb az összes szereplő közül. Még azt is sikerül bemutatnia, hogy egy átlagos, sőt inkább csúnyácska nő is lehet szexisen vonzó, ha belső tűz élteti. Nagyon jó Michael Shannon is, aki már az Éjszakai ragadozókban mutatott nagyszerű alakításával bebizonyította, hogy mennyire tehetséges színész. Kettejük erős "jelenléte" határozza meg a film karakterét és persze a sajátos rendezés. Del Toro ugyanis speciális szín és stílusvilágot tár elénk, amit egyedi zenékkel ötvöz. A végeredmény egy ütős mix, mely bennünk marad a film megtekintése után is. Sokan akadhatnak, akiket nem nyer meg ez az alkotás és valóban előfordulnak benne gyengécske részek, jellemvonások, de az összhatás és a kiszolgáltatottan élő, kirekesztettek, megbélyegzettek lelkivilágának bemutatása akkor is nagy erőssége A víz érintésének. Alighanem ezt érezhette meg az amerikai filmakadémia, amikor 2018 március 5-én négy arany szobrocskával jutalmazta. A mi értékelésünk is elismerő: 7,5 / 10 pont. 

 

***