Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A következő három nap (2010)

A következő három nap (2010)

 

Az amerikai filmipar egyik legjobb forgatókönyvírója, Paul Haggis (Millió dollláros bébi, Casino Royale, Levelek Ivo Dzsimáról, Terminátor - Megváltás) 2010-ben készítette el az utóbbi évek egyik legizgalmasabb és legátélhetőbb szabadulós akció-thrillerét, "A következő három nap -ot" (The Next Three Days). Ebben az alkotásban szinte minden benne van, ami az emberi érzéseket illeti: szerelem, szeretet, önfeláldozás, küzdelem, ragaszkodás, élet és halál. Azon nagyon kevés film közé tartozik, mely akárhányszor újranézhető, mert mindig hatással lesz ránk. Amellett több műfaj keveredését nyújtja: eleinte egy szerelmi dráma, később krimi, majd végül akciófilm lesz belőle. Meghat, elgondolkodtat, izgalomban tart és inspirál egyszerre. 

Ami magát a történetet illeti - spoilerrel élve (ami egy 8 éves filmnél talán nem olyan nagy "szentségtörés", de aki meglepetést akar, az nyugodtan ugorja át ezt a bekezdést) - egyszerű a sztori: adott egy boldog család, apa - anya és egy 8-10 körüli kisfiú, és adott egy váratlan fordulat: az anyát váratlanul letartóztatja a rendőrség gyilkosság vádjával. A nő, Laura (Elizabeth Banks) ártatlan, de a szerencsétlen körülmények miatt minden ellene szól, így elítélik és egész életét a börtönben kell leélnie. A férj, John Brennan (Russell Crowe) egy egyszerű irodalomtanár, eleinte mindent elkövet azért, hogy a jog eszközeivel élve, szuper ügyvédekkel felmentesse párját. Eljön azonban a pillanat, amikor be kell látnia: reménytelen, hogy feleségét TÖRVÉNYESEN hozassa ki a börtönből. És itt jön az újabb fordulat: elhatározza, hogy ha már szabályosan nem megy, akkor szabálytalan és törvénytelen eszközökhöz nyúl és megszökteti élete párját. Mivel okos és higgadt, ráadásul döntése után profi tanácsokat is kap - mégpedig egy szökött rabtól, akit nem mellesleg Liam Neeson alakít - részletesen kidolgozza a szökést, majd belevág. A menekülés nem várt fordulatokat is hoz, melyeket nem árulok el, mint ahogyan azt sem, hogy az egész sztori milyen csattanóval zárul majd. De bőven van részünk akciókban, üldözésekben, izgalomban és meglepetésben is.

Hogy mitől olyan jó ez a film és miért emelkedik magasan a többi akció-thriller főlé? A legelső ok az, hogy egy példátlanul erős és őszinte szerelmet, sőt ragaszkodást és önfeláldozást mutat meg a nézőnek. A férj mindvégig lelke mélyéről hisz felesége ártatlanságában és mindenre kész azért, hogy megmentse őt. A második ok, hogy felkavaró és hiteles bemutatását láthatjuk a mély, emberi fájdalomnak: annak az érzésnek, melyet a feleség él át, amikor gyermekétől, családjától elszakítják és annak az érzésnek, amit a férj tehetetlenségében is el kell, hogy fojtson magában. Végül harmadik ok, amiért "A következő három nap" zseniális, az a küzdeni akarás, és gondolkodás diadalának bemutatása az élet felett. Ha ugyanis a sors úgy hozza, hogy veszítenünk kell, néha igenis szembeszállhatunk végzetünkkel - ahogyan tette ezt a filmben John Brennan - és kitartással változtathatunk azon is, amire alig van esélyünk. 

Ami a karaktereket és alakításokat illeti: Haggis nagyon jól építi fel figuráit, bemutatja a főszereplő házaspár mindennapjait, egymás iráni szerelmüket, majd a tragédia (a nő letartóztatása) után is erős ragaszkodásukat egymás iránt. Elizabeth Banks élete talán legjobb alakítását nyújtja, szinte benne él karakterében. Russell Crowe ugyancsak zseniális, egyszerűen magával ragadó, amit csinál, ahogyan megformálja a feleségéért küzdő hétköznapi tanár alakját. 

A következő három napot egyaránt ajánljuk az akciófilm kedvelőknek és a mélyebb érzések megjelenítésére vágyó, dráma szeretőknek. Értékelésünk nem is lehet más, mint egy erős 8 pont a 10-ből. 

 

***