Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Kicsinyítés (2017)

Kicsinyítés (2017)

 

Tavalyi vígjáték Alexander Payne sajátos rendezése a Downsizing, mely Magyarországon "Kicsinyítés" címen került a mozikba. A főszerepet az őszülésnek indult, pocakosodó, tavaly októberben már 47 éves Matt Damon kapta, aki láthatóan elszánt módon próbálta megformálni Paul Safranek, amerikai átlag-értelmiségi alakját. A sztori önmagában érdekes és elgondolkodtató: feltalálják a sejtkicsinyítést, mellyel az emberek 12-13 centis méretűre zsugoríthatóak és így kiadásaik is jelentősen csökkenthetőek, miközben a nekik készített parányi házakban, városokban, közösségekben fényűzően élhetnek. A hátteret megtakarításuk adja, melyből alig használnak apró igényeik miatt. A töpörtyűvé válás tehát életszínvonal-emelkedést hoz úgy, hogy közben a bolygó környezetszennyezése is minimalizálódik. Kettő az egyben, kellemeset a hasznossal: jobban élni és kímélni a Földet. Nagyjából ez a történet lényege. A központi figura Paul (Matt Damon), aki feleségével a jobb élet reményében vág bele a kicsinyítésbe. /A következő bekezdés a két kép közt csekély spoilert tartalmaz./

A történet szerint Paul felesége az utolsó pillanatban visszalép a kicsinyítéstől, így a férfi magára marad 13 centisen egy parányi városkában. Itt ugyan minden kényelme adott, a teljes luxussal együtt, mégis érthető módon magányos. Ám nem adja fel: keresi a boldogságot és barátokat szerez, mint szomszédját Dusan Mirkovicot (Christoph Waltz) és a Dusannál takarító vietnami Ngoc Lan Trant (Hong Chau). A lány életébe komoly segítséget hoz azzal, hogy gondozza csonkolt lábát (bár éppen ő teszi tönkre véletlenül a műlábát).

A lassan kialakuló szerelem új kalandokba viszi a párt és eljutnak abba a norvégiai kis faluba is, mely a legelső kicsinyített emberközösséget adta. Itt Paulnak választania kell: vagy elbújik az állítólag közelgő világvége elől (egy földalatti bázisra), vagy marad a lánnyal.

A Kicsinyítés egy kifejezetten furcsa film, néhol szinte szürreális. De Matt Damon átéléssel alakítja karakterét és egyes jelenetek meghatóak illetve elgondolkodtatóak. Kiemelkedő Christoph Waltz is, aki kétségtelenül üde és vidám színfoltja a filmnek.Kezdem azt hinni: tényleg bármit képes eljátszani (és minden karakterben jó). 

A sztori azért nem nevezhető túl reálisnak, többek közt magyarázat nélküli, hogy miként van MINDEN elképzelhető tárgy, luxuscikk és eszköz a kicsinyített világban is ugyanúgy, mint az igaziban. Tekintve, hogy nincs szó arról, hogy a tárgyakat is kicsinyítenék, valószínűleg ott kell minden előállítani, viszont SENKI nem dolgozik, hisz ez az egész fő vonzereje. Leéled az életed egy részét normál méretben, majd lekicsinyíted magad és megtakarított pénzed töredékéből is királyként élhetsz. (Hiszen egy 13 centis embernek nincs költségigényes élete. Legalábbis a normál mérethez képest.)

Ami pozitívum, az Matt Damon alakítása. (Bár a Bourne filmek sztárját kicsit illúzió-romboló, őszen és pocakosan látni, az az igazság.) Negatívum a téma szétszórtsága: elindul egy történet a kicsinyítéssel, majd a film középső harmadában szétesik minden, a főhős egy vietnami takarítónő mellett köt ki és őt segíti. Aztán az utolsó harmadban megint lesz központi téma: a föld alatti kicsinyített bázis bemutatása és Paul döntése: lemegy oda vagy nem? 

Mindent egybevéve érdekes film, mert felvet egy nagyon is aktuális problémát: hogyan élheti túl az emberiség a maga okozta környezeti katasztrófákat. A sztori erre a kicsinyítést adja megoldásként és ízelítőként segít beleélni magunkat, milyen lehet ennyire aprónak lenni. Látványos, különleges, Matt Damon pedig szerintem nagyot alakít. Az értékelés 3 csillag.

 

***