Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

47 méter mélyen (2017)

47 méter mélyen (2017)

 

A 2016 -os Zátony után, a tavalyi év sem telt el cápás film nélkül, hiszen Johannes Roberts elkészítette a 47 méter mélyen -t (47 Meters Down), azzal a feltett szándékkal, hogy 89 percre a frászt hozza ránk. Azt kell hogy mondjam: sikerült neki, mert ez a film valóban nem hagy egy percre sem lazítani. Nagyjából a 25 perctől beindul a cselekmény és a sztori folyamatosan feszültségben tart az utolsó képkockáig. A kezdetben jó ötletnek tűnő, tengerbe eresztett vasketrecben zajló cápa-nézegetés hirtelen lázálomba fullad: a daru leszakad ugyanis a hajóról és a ketrec - benne két ijedt búvármaszkos lánnyal - a mélybe süllyed (pontosan 47 méter mélyre, a tenger fenekére). Ennyi spoiler nélkül is kiderül azok számára, akik nem vakok és meglátják a film promóját, plakátjait vagy megnézik előzetesét

Kérdés azonban, hogy valóban jó film e a 47 méter mélyen és ha igen, mitől jó? Nos kétségtelen pozitívuma, hogy lényegesen realisztikusabb, mint a Zátony (jóval kevesebb meseszerű túlzást tartalmaz) és a 89 perces játékidőből 64 perc (azaz 70%) a víz alatt játszódik, ami azért elég egyedivé teszi még a cápás "műfajban" is. Amellett végig pörgős a rendezés, a problémák, események, nehézségek sorra, egymás után jönnek, egyetlen percnyi "pihenést" sem hagyva a néző számára. Johannes Roberts - aki idén a Hivatlanok 2 -vel vágott falhoz bennünket - mestere a feszültségfokozásnak, ami egyes jeleneteknél a tűréshatárainkat feszegeti. 

A 47 méter mélyen egy nagyon izgalmas, kőkemény akció-horror, mely másfél órára tökéletesen kikapcsolja az embert, mert annyi izgulni valót ad, hogy semmi másra nem tudunk közben gondolni, csak a cselekményre. Izgulunk ugyanis a két csajért, hogy ne fulladjanak meg, izgulunk, hogy megússzák a cápákkal való találkozást, hogy feljussanak és hogy életben maradjanak. Közben láthatunk 7 méteres nagy fehér cápákat, csinos lányokat, végtelen, két tengert, rengeteg mélyvizi felvételt és néha úgy érezzük, mi is ott vagyunk lent, magányosan, kétségbeesve, jeges rémületben, a lányokkal. 

A cápák félelmetesek, hatalmasak, rémisztőek, de sajnos sokkal kevesebbszer bukkannak fel, mint ahányszor a forgatókönyv lehetőséget adna rá. Az igazság az, hogy Roberts rengeteg "ziccert" kihagyott ezen a téren: lényegesen véresebb és sokkolóbb is lehetett volna az egész, ha kicsit jobban "rámegy" a cápatámadásokra. De talán nem akarta túltolni a dolgot és a hangsúlyt megosztotta a fulladásveszély (elfogyó oxigén) plusz a feljönni képtelenség (keszonbetegség) illetve a nagy fehér cápák okozta rettegés között. 

Ami a szereplőket illeti: nyilván nem a nagy ívű színészi alakítások filmjéről van szó, de Mandy Moore és Claire Holt azért mindent megtesznek, amit tudnak. Sajnos a férfi nézők ezúttal nem kapnak olyan vizuális élményt, mint a Zátonynál, Blake Lavely fürdőruhás testének 87 percen át való bámulásának katarzisa. 

Összességében a 47 méter mélyen egy nagyon feszített, izgalmas és hihető sztori, amit minden cápás film kedvelőnek ajánlunk.

Értékelésünk: 7.5 / 10

***