Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Űrvihar - Geostorm (2017)

Űrvihar - Geostorm (2017)

 

A Dean Devlin - Danny Cannon rendezőpáros látványos és pörgős akció-thrillert "rakott össze" a tavalyi év októberében, ami ugyan alig közepes értékelést kapott csupán az IMDb -n (5,4), mi mégis a jobban sikerült 2017 -es filmek közé soroljuk. A főszerepeket befutott sztárokra bízták, így Gerard Butler mellett Andy Garcia és Ed Harris alakíthatják a sztori kulcsfiguráit. A végeredmény egy katasztrófafilmbe "oltott" krimi lett, agyalós fordulatokkal. 

Hogy mi a jó a Geostromban? Leginkább az, hogy a látvány mellett - mely egyébként önmagában vetekszik a hasonló kategóriájú filmekkel (pl. 2012, Holnapután) - kapunk egy jó kis fordulatokban gazdag, megfejtendő rejtélyekkel teli történetet is. Az egész kiszámíthatatlan és izgalmas, még akkor is, ha a cselekmény váza első pillanatra kicsit elcsépeltnek tűnik.

Adott egy környezeti katasztrófa - időjárási anomáliák sorozata - melyre megoldást találnak a Föld tudósai illetve mérnökei és megalkotnak egy Föld-körüli pályán működő műhold-rendszert (ami szabályozza a bolygó időjárását). Egyszer azonban ez a bizonyos rendszer "megbolondul" és maga okozza a katasztrófák sorozatát. Ekkor a NASA és az USA vezetői rögtön mozgósítanak egy csapatot a bajok felderítésére, mely csapatban kulcsszerepet játszik a műholdrendszer szellemi atyja, az azóta elbocsátott Jake (Gerard Butler). Innentől a film átmegy krimi-thriller keverékébe és egy érdekes nyomozást követhetünk nyomon, mely meglepő végeredményt hoz. Jake segítője saját testvére, Max (Jim Sturgess) és annak csodaszép barátnője, a kormányügynökként dolgozó Sarah (Abbie Cornish), illetve a Bukás című filmből (Hitler utolsó napjai) megismert Alexandra Maria Lara, aki az űrállomás vezetőnőjét alakítja. Mindannyian jól hozzák karaktereiket. Butler végre másik arcát is megmutathatja, hisz ezúttal nem pusztán verő-gyilkoló gépként akciózza végig a filmet, hanem nyomoz, gondolkodik, ironizál és érzéseket mutat be. Ha nem is az évszázad alakítását nyújtja, azért egy közepesnél tényleg jobb akció-thrillerhez mérten meglehetősen jól helytáll. 

A filmben láthatunk láva-kitöréseket nagyvárosok kellős közepén, tengeri árhullámokat, melyek a sivatagokat is elöntik, jégesőket, teherautónyi jégtömbökkel és több száz kilométeres forgószeleket, óriási hurrikán-tölcsérekkel. Iszonyúan látványos képek, miközben a "háttérben folyó" nyomozás is fenntartja érdeklődésünket. A Geostorm teljesen leköti agyunkat talányaival és figyelmünket is grandiózus képeinek sorával. Izgalmas, látványos és fordulatos tehát, mely tulajdonságoknál többet nem is várhatunk egy alapvetően akciófilmnek megírt történettől. 

Az Űrvihart ajánljuk katasztrófafilm kedvelőknek, akciómániásoknak és mindazoknak, akik szeretik a műfajok közti "átjárásokat" vagyis ebben azu esetben a látványfilmek és agyalós thrillerek, krimik összevegyítését. Értékelésünk: 7,5 / 10