Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A Midway-i csata (1976)

A Midway-i csata (1976)

 

Walter Lord 1967 -ben megírt, nagysikerű könyvéből (Incredible Victory) 1976 -ban Jack Smight rendezett nagyszerű filmet olyan sztárok felvonultatásával, mint Charlton Heston, Henry Fonda és Robert Mitchum. De afféle statiszta szerepben felbukkan benne egyébként Tom Selleck is. A film azt az 1942 júniusában lezajlott tengeri csatát dolgozza fel, melyben az erőfölényben lévő japán flotta megtámadTa az amerikai területnek számító Csendes-óceáni Midway szigeteket. A tengeri ütközet mindenkit meglepő módon óriási amerikai diadallal zárult, részben a szerencsének, részben az amerikai pilóták hősies bátorságának, részben pedig a japánok sorozatos hibáinak (és pech szériájának) köszönhetően.

Kimelekedően erős Charlton Heston jelenléte, markáns játéka és Henry Fonda karakterformálása. Nagyon jók a csatajelenetek, a légipárbajok, az anyahajók bemutatása és a heroikus küzdelem látványos érzékeltetése. A néző szinte ott érzi magát a csatában és magával ragadja a küzdőszellem. A film erősen fókuszál a legfőbb döntéshozókra, vagyis Nimitz, Spruance és Fletcher admirálisok dilemmáira, félelmeire. Ugyanakkor az egyszerű pilóták szemszögéből is megismerhetjük a csatában érzett feszültséget. 

A Midway egy történethű, látványos, jól elkészített háborús dráma, ami ennyi év után is magával ragadja a nézőt. Az IMDb - még ma is közel 7 ponton áll.

***