Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A 7 legjobb film 2017 -ben

A 7 legjobb film 2017 -ben

 

Az idei esztendő sikereiről és csalódásairól írtunk már korábban - mégpedig Roger Ebert kollégám posztjában - ám a legjobb 2017 -es filmekkel adósak maradtunk. A szokásos tízes lista helyett ezúttal azonban hét alkotást választottunk és nem a senki által nem látottak közül, hanem a hazai mozikban is nagy érdeklődéssel vetített darabokból válogatva. 

7. Thor: Ragnarök 

A Marvel idei legjobb és legstílusosabb filmje egyben az egyik leglátványosabb mozit is hozta a rajongók számára, mégpedig az év novemberében, Taika Waititi, maori származású Új-Zélandi rendező formabontó stílusában. A vicces megközelítéssel készített műben az erre a szerepre született Chris Hemsworth volt a központi figura, átütő jelenléttel. Látványos, szórakoztató, könnyed és vicces, miközben kőkemény harci jeleneteket is kapunk.

6. Wind River - Gyilkos nyomon 

Taylor Sheridan krimi-thrillere a gyönyörű Elizabeth Olsen és a 46 évesen is remek formában lévő Jeremy Renner főszereplésével az idei esztendő egyik meglepetésfilmjét hozta. Letisztultan egyszerű, maníroktól mentes történet egy wyomingi indián rezervátum havas hegyvidékén, érzékletes és mesteri feszültségfokozással, kevés de látványos akcióval. Végsőkig fokozódó izgalom egy furcsa nyomozás során, a világ talán legelszigeteltebb helyén.

5. Dunkirk 

Christopher Nolan háborús drámája erősen megosztotta négytagú szerkesztőségünket, két "pártra" szakítva bennünket. Bár kritikánk - Filmes Harper tolmácsolásában - inkább közepesnek ítélte Nolan moziját, mi többiek találtunk benne bőven elég pozitívumot ahhoz, hogy listánkra kerülhessen. Kiemelhető például a feszültségfokozás, a látvány és a rendezés dinamikája, csakúgy, mint az egyes szereplők: Torm Hardy, Kenneth Branagh és Mark Rylance alakításai.

4. Wonder Woman

Patty Jenkins ultra-látványosra sikeredett akciófilmje legalább annyira Gal Gadot és Chris Pine, mint a különleges helyszínek, illetve speciális jelenetek sokaságának köszönhetően lett emlékezetes munka. A DC ezúttal végre jó érzékkel választott sztorit, illetve főszereplőket, a Wonder Woman az év egyik legjobbja lett. Magával ragadó mese, emlékezetes jelenetekkel és egy sajátos szerelem kibontakozásával egy gyönyörű színésznő tolmácsolásában.

3. T2 - Trainspotting 

Egy különleges angol dráma, a nem éppen könnyen emészthető sztorik sorából, kiváló rendezéssel és nagyszerű alakításokkal. Bár az 1996 -os "elősztorival" nem hasonlítható össze, Danny Boyle valóban érdekes és méltányolható filmet rakott össze Ewan McGregorral és Robert Carlyle -lal. Nosztalgikus hangulat, érdekes karakterek, egy kultfilm utószava fekete-komédiába öltöztetve, sajátos vizualizációval. Mindenképp emlékezetes alkotás.

2. Utazók (Passengers)

Vitatható, hogy 2017 -es, vagy inkább 2016 -os film e Morten Tyldum elgondolkodtató sci-fi kalandfilmje, de az már kevésbé, hogy egyértelműen nagy hatást gyakorol a nézőre, ha meglátja a történetben, mindazokat a nagy emberi dilemmákat, melyeket Jon Spaihts forgatókönyvíró "elrejtett" a sztoriban. Mindenesetre a gyönyörű Jennifer Lawrence óriási alakítást nyújt benne és a mozgalmasságra, fordulatosságra sem lehet panaszunk. Ez a film elgondolkodtat és nyomot hagy a nézőben, miközben az önzés, szerelem és halál kéréskörét feszegeti egy űrhajóban játszódó dráma keretei között.

1. Némaság (Silence)

Ugyancsak egy nehezen emészthető film Martin Scorsese zseniális történelmi drámája, a Némaság, mely a 2017 -es esztendő legjobbja lett. Liam Neeson alakítása egészen kivételes ebben a XVII. százai Japánban játszódó történetben. Óriási türelem kell a sztorihoz és a lassú tempójú rendezésben rejlő értékek felfedezéséhez, de a végső tartalmi kép mindenért kárpótol bennünket, életre szóló élménnyel ajándékozva meg a kitartó rajongókat. 

Eddig a lista. Helyet kaphatott volna még rajta például Az utolsó Jedik, a Szárnyas fejvadász 2049, esetleg a Jumanji vagy a Split, de vegyes fogadtatásaik miatt mégsem éreztük úgy, hogy itt lenne a helyük.