Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják (2017)

HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják (2017)

 

Nem akárkiről készített filmet idén tavasszal Cédric Jimenez, francia rendező: Reinhard Heydrich ugyanis, a náci Németország és a rettegett SS egyik legmagasabb rangú feje, a megszállt Csehország német helytartója, Himmler jobb keze és Adolf Hitler legmegbízhatóbb főembere volt. Kegyetlensége, precizitása, a zsidók kiirtását célzó tevékenysége és a minden birodalmi vezetőre kiterjedő nyilvántartása legendás és misztikus alakká tették még a legmagasabb rangú vezetők körében is. Egyes vélemények szerint még maga Himmler is tartott tőle, hiszen hivatala a "Birodalmi Biztonsági Főhivatal" (RSHA = Reichssicherheitshauptamt) még róla is mindent nyilvántartott (például pénz-tartozásait és nőügyeit). 

A film Heydrich 38 évig tartó életének felnőtt korszakát mutatja be, tengerésztiszti pályájától egészen haláláig, mely a második világháború, egyetlen komoly politikai merényletétjelentette. A játékidő első fele a náci vezető karrierjének emelkedésével és házasságával foglalkozik, míg második fele a merénylettel és annak megtorlásával. Érdekes Himmler és Heydrich viszonyának bemutatása, mely a kölcsönös tiszteleten alapul, bár a film egyik negatívuma, hogy kimarad a híressé vált jelenet, mikor Himmler "felvételizteti" Heydrichet és arra kéri: vázoljon fel egy olyan szervezetet, mely hírszerzéssel, megfélemlítéssel és a zsidók felkutatásával illetve állambiztonsági ügyekkel foglalkozik. Válaszul Heydrich pár perc gondolkodás után előadja a később létrejövő, mindenható RSHA szervezeti felépítését.

A HHhH (Himmlet agyát Heydrichnek hívják) erős hatást gyakorol az emberre. Kirajzolódik belőle Heydrich jelleme, bár szintén negatívum, hogy nem kapunk teljes képet. Bár látjuk egy nőügy miatt kerékbe tört tengerésztiszti karrierjét, majd furcsa házasságát a náci eszmék iránt elkötelezett Linával (Rosamund Pike), nem ismerjük meg az SS tábornok gondolkodásmódját, hétköznapjait, gyermekével való viszonyát és a "munkától" elkülönülő másik énjét (magánéletében). A főszereplő Jason Clarke összességében hiteles alakítást nyújt, bár külseje és fellépése nem idézi meg a valójában teljesen más megjelenésű, nagyon magas, vékony, szinte arisztokratikus és árja külsejű Heydrichet. Ami a többi szereplőt illeti: a Himmlert alakító Stephen Graham érdemel említést, aki viszont tényleg hasonlít a Reichsführerre, bár alakítása inkább közepes.

A filmben kevés a mozgalmasság: az első akció a történet közepénél "érkezik", amikor a csehországi SS rájön, hogy a britek Londonban kiképzett cseh ellenállókat dobtak le ejtőernyővel, Prága közelében. Megindul a nyomozás és rajtaütések sora, melyek alkalmával kivégzik a tartományi ellenállás szinte minden vezetőjét. A merénylet történet-hűen mutatja be a gyilkosságot és annak előkészítését. Az ellenállók először megfigyelik Heydrich szokásait, útvonalát, majd 1942 május 27 -én lecsapnak. A Prága egyik főutcáján, egyetlen sofőrrel közlekedő SS tábornok nyitott tetejű kocsiját megtámadják, ám az akció majdnem kudarcba fullad, amikor az egyik merénylő géppisztolya nem működik. Végül egy kocsi mellé dobott kézigránát detonációja sebzi meg súlyosan Heydrichet, aki csak kórházba szállítása után és 8 nappal a merényletet követően hal bele sérüléseibe. 

A gyilkosságot követően az SS vezetői éktelen haragra gerjedtek, ám ezt a film sajnos elmulasztja bemutatni. Himmler valójában 1942 júniusában tajtékzott a dühtől, hiszen legfontosabb emberét, egész hivatali rendszere legfőbb vezetőjét és kulcsemberét vesztette el. Különleges kapcsolatukra utal a film címe is, hiszen már akkoriban is az a hír járta a Wehrmacht és az SS bizalmas köreiben, hogy Himmler agya valójában Heydrich volt és a Reichsführer valójában mindent neki köszönhetett. 

A film vége a megtorlás borzalmait tárja elénk: Hitler és Himmler ugyanis parancsot adtak az összes merényletben résztvevő felkutatására és az őket segítő Lidice falu lakóinak kiirtására. Az SS megdöbbentő alapossággal és gyorsasággal göngyölítette fel az ügyet, kivégezve minden abban résztvevő ellenállót. A drámaiság szinte sokkoló, a náci katonák kegyetlenkedései székhez szegezik a nézőt.

Ami a további negatívumokat illeti, a film egyáltalán nem említi meg Heydrich karrierjének csúcspontját, a zsidók kiirtását elrendelő 1942 januári wanssee -i konferenciát, ahol az SS vezető, mint a Führer teljhatalmú megbízottja, házigazdaként vett részt és ahol Hitler nevében elrendelte 11 millió európai zsidó haláltáborokban történő elgázosítását. Kissé aránytalan a film időbeosztása is: túl sok időt szán a megtorlásra (és a végső "csatára" egy templomban) miközben túl keveset mutat Heydrich előéletének illetve jellemének részleteiről. Hatásosak viszont a forgatási helyszínek, a második világháborús Prága és a Budapesten felvett jelenetek képi világa.  

Összességében a HHhH egy nagyrészt történelem-hű film a második világháború egyik legrettegettebb alakjáról,  ám különleges jellemábrázolás nélkül, számtalan "ziccer" kihagyásával, aránytalanul a merényletre fókuszálva. Értékelésünk 6,5 / 10. Közepesnél valamivel jobb.