Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Holiday - The Holiday (2006)

Holiday - The Holiday (2006)

 

A romantikus vígjátékok mestereként ismert rendezőnő, Nancy Meyers, - többek közt a Kezdő, az Egyszerűen bonyolult, az Örömapa és a Mi kell a nőnek készítője - különleges filmet "rakott össze" 2006 -ban, mely vígjátéki kategóriában meglepően jó fogadtatásban részesült mind a szakma, mind a rajongók részéről. Blogunk a karácsonyi ünnepekre második ajánlatként - a Túlélni a karácsonyt után - a Holidayt javasolja, mégpedig elsősorban felnőtt nézőknek.

A főszereplők: Cameron Diaz (Kéjjel-nappal), Kate Winslet (Titanic), Jude Law (Ellenség a kapuknál) és Jack Black (King Kong) kitesznek magukért, mindannyian parádés alakítást nyújtanak. Közülük Diaz - Law párosa emelkedik ki, egyszerre vices és megható pillanatokat okozva. A Holiday egy intelligens, többrétegű vígjáték, elgondolkodtató fordulatokkal, szerethető karakterekkel és egy igazán jópofa sztorival.  

Két, saját életében csalódott nő - egy londoni és egy Los-Angelesi hölgy - pár napra otthont cserélnek, hogy egymás távoli házaiban pihenjék ki problémás, zátonyra futott kapcsolataikat. Magányra, gondolkodásra, kényelemre vágynak és arra, hogy önmagukat kényeztetve, kicsit megszabaduljanak hétköznapjaik nyűgétől. Ám terveik nem egészen úgy valósulnak meg, ahogyan várják: Amanda (Cameron Diaz) megismerkedik, a gyermekeit egyedül nevelő, jóképű Grahammal (Jude Law), Iris pedig (Kate Winslet), a bohóckodó Miles -szal (Jack Black) és az idős hollywoodi filmes Arthurral (Eli Wallach). Ezek a találkozások, mindkét hölgyre nagy hatást gyakorolnak, bár elsőre nem tudatosul bennük, később megértik: megtalálták azokat az embereket, akik egész életükben társaik lehetnek. 

Persze bonyodalmak nehezítik a beteljesülést: Graham nem költözhet kisgyermekeivel a távoli USA -ba, Amandát viszont oda-köti hivatása. A film egyik értéke annak megvilágítása, hogy az életben a kapcsolatok a legfontosabbak. Kapcsolatok érdekes emberekkel és természetesen életünk párjával. Szintén hangsúlyt kap a magányos, gyermekeiket egyedül nevelő emberek helyzete, mindennapi küszködésük a gondok önálló viselésével és gyermekeik (nehézségek ellenére is) egészséges személyiségű felnőttekké nevelésével. 

A Holiday remek karácsonyi szórakozást nyújt szellemes párbeszédekkel, vicces szituációkkal (ezek egy részét Jack Black szállítja), romantikus helyzetekkel, egy szerelem kibontakozásával és egy Hollywoodban megöregedett rendező különleges életének megmutatásával. Mindez Hans Zimmer gyönyörű zenéivel kiegészítve garantálja egy csodálatos film élvezetét. Ami a "mellékszálat" illeti: Arthur Abbott, aki Iris segítségére támaszkodik (rövid ismeretségük dacára) a film egyik legérdekesebb karaktere: beszél az 50-60 évvel ezelőtti Hollywoodról és az élet rövidségéről. Iris és Arthur barátsága a film egyik tagadhatatlan színfoltja. 

Tetszetős a film képi világa, fényképezése is, csakúgy, mint az a bizonyos London környéki kis házacska, ahol Amanda átmenetileg megszáll. A kis lak hihetetlenül barátságos, meleg, meghitt légkört áraszt, azt sugallva: "itt békére lelsz és nyugodtan nyalogathatod lelki sebeidet". A helyszínt isten is pihenésre, elmélkedésre, írásra, vagy éppen karácsonyozásra teremtette. (Azt gondolom sokan ábrándoztunk már egy ilyen parányi kis házacskáról egy eldugott, erdők övezte környéken, ahol valód feltöltődés várhat ránk, távol a megszokott, hajtós hétköznapok rohanásától és taposó-malmától.) Gyönyörűek a Los Angelesben felvett jelenetek is, Amanda valódi házával, annak hihetetlen luxusával.

A Holidayt szívből ajánlom fiataloknak, felnőtteknek, szülőknek, párkeresőknek, időseknek és mindenkinek, aki szeret szellemes, intelligens, szórakoztató és romantikus történetekben elmélyedni az ünnepek alatt.