Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Túlélni a karácsonyt - Surviving Christmas (2004)

Túlélni a karácsonyt - Surviving Christmas (2004)

 

A legtöbbünknek minden évben gondot okoz, hogy szabadságon eltöltött ünnepi időszak alatt, milyen filmeket nézzen családjával, párjával, gyerekeivel. Rendszerint olyasmit keresünk, ami a karácsonyt idézi, ünnepi hangulatba hoz bennünket és még vicces, vidám illetve stílusos is. Persze nagy a kínálat, ám igazán jó filmet nem könnyű találni. A "Filmek röviden" blog ebben szeretne most kicsit segíteni, egy kimondottan jópofa családi vígjáték ajánlásával, mely minden korosztály számára szórakoztató.

A "Túlélni a karácsonyt" (Surviving Christmas) annak a Mike Mitchellnek a rendezése, aki 1999 -ben a "Tök alsót" is készítette, nagyon sokunk számára kacagtató pillanatokat szerezve. Neve tehát valahol garancia a jó szórakozásra és ezúttal sem okoz csalódást. Mitchell 2004 -ben, egy sztárokat felvonultató, ünnepi komédiával lepte meg rajongóit (és a vígjáték-kedvelőket), mégpedig Ben Affleck, James Gandolfini, Christina Applegate és Catherine O'Hara főszereplésével. A filmben van szerelem, romantika, helyzetkomikum, vicc és poénkodás "rogyásig", miközben egy jó hangulatú, szerethető történetet nézhetünk.

A sztori szerint Drew Latham (Ben Affleck) egy fiatal, gazdag és sikeres nagyvárosi milliomos, akinek az égvilágon mindene meg van, csak egy valamije nincs: szerető családja. Ez a helyzet igazából nem zavarja túlságosan egészen addig, amíg egy karácsony alkalmával barátnője, Missy (Jennifer Morrison) szemére nem veti a képtelen szitut és nem bélyegzi család-ellenes, érzéketlen tuskónak. Úgy gondolja: Drew -nak van családja, csak épp a férfi elhanyagolja őket (még a karácsonyt sem akarja velük tölteni). Drew életében talán először néz szembe a magánnyal, mely ugyan csak a karácsony idejére "kopogtathat be" hozzá, azért nagyon szeretné elkerülni. Barátait azonban hiába hívja, hogy töltsék vele a szentestét, mindenki saját rokonságát választja inkább. Ekkor pszichológusa tanácsára elhatározza, hogy felkeresi gyermekkora helyszínét, azt a családi házat, ahol kiskölyökként élt. 

A terv kivitelezése azonban problémás lesz: a házban már egy másik család, a Valco família él, melynek tagjai a nagydarab, örökké morgó Tom, a családfő (James Gandolfini), az agyonhajszolt Christina, az anyuka (Chaterine O'Hara), felnőtt leányzójuk, a csodaszép Alicia (Christian Applegate) és az internetes szexoldalakat böngésző kamaszfiú, Brian (Josh Zuckerman). Miközben Drew a ház körül mászkál, a családfő betörőnek nézi és egy hólapáttal lecsapja. Később - miután a leütött milliomos magához tér - kiderül: a férfi itt nőtt fel és nosztalgiázni tért csupán vissza, gyermekkora helyszínére. Ekkor jön a "zseniális" ötlet: a vagyonos, ám "családtalan" férfi szabályos szerződésben bérli ki a Valco családot az ünnepek idejére, busásan megfizetve a famíliát a színjátékért. Az egyezség szerint Toméknak el kell játszaniuk, hogy Drew a családtagjuk, úgy kell kezelniük, mint közülük valót. 

A szitu képtelen helyzeteket produkál, de két következményt is hoz: egyrészt felszínre hozza Tom és Christina házasságának válságát, másrészt szerelmi szálat fon a milliomos és Alicia (vagyis Tom és Christian lánya)  közé. A bonyodalmak közepén pedig felbukkan Drew barátnője is (szüleivel együtt), hogy meglátogassák Drew -t, akiről úgy tudják: korábban rejtegetett valódi családjával tölti az ünnepeket. Innentől lesz igazán szövevényes és nevettető az egész furcsa história, hisz most már Missyék előtt is játszaniuk kell a szerető családot.

A "Túlélni a karácsonyt" egy könnyed, jópofa vígjáték, jól kitalált sztorival, vicces helyzetekkel és Ben Affleck, Christina Applegate, illetve az azóta már sajnos elhunyt James Gandolfini nagyszerű játékával. Affleck megmutatja, hogy elemében érzi magát a komédiákban is, Gandolfini pedig egyszerűen szenzációsan "hozza" a zsörtölődő, ám a pénzért mindent elviselő családfő alakját. A sok poén mögül egy fontos mondanivaló is "átjön": a család az egyetlen kötelék, ami számít életünkben, különösen karácsonykor. Ha még nem sikerült filmet választani az ünnepekre, akkor első ajánlatunk - melyet még több is követ majd a későbbiekben - a "Túlélni a karácsonyt".