Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A 10 legjobb vígjáték

A 10 legjobb vígjáték

 

Így a nyár kezdetén mindenki szórakozásra, vidámságra, nevetésre és kikapcsolódásra vágyik, ebben pedig nagy segítséget jelentenek a színvonalas vígjátékok (az újak és régiek egyaránt). Ugyanakkor kevés szubjektívebb dolog létezik a humornál, így szinte képtelenség olyan listát összeállítani vígjátékokból, amivel mindenki (vagy a akár a többség) egyetértene. Hogy kinek mi a vicces, hihetetlenül változó. (A legközelebbi, gyermekkori jó barátommal és feleségemmel is teljesen más vígjátékokat szeretünk.) Azért egy megközelítést mi mégis összehoztunk, hátha ötleteket adunk másoknak, ezeknek a filmeknek a megnézésére (ha némelyiket még nem láttátok). 

10. Blöff (Snatch)

Guy Ritchie 2000 -ben készült akció-vígjáték őrülete Brad Pittel és Jason Stathammal ma már szinte klasszikusnak számít. Lendületes, vicces és még akciókban is gazdag, rengeteg helyzetkomikummal, kacagtató párbeszéddel. Bevallom nekem soha nem jutott volna eszembe a szőke hajú, kék szemű, hajdanán modellkedő Brad Pittből cigányt faragni, de Guy Ritchie -nek ez is sikerült. És a helyzet az, hogy Pitt nagyon jól csinálja. Aki ezen nem tudja kinevetni magát, az semmin. Listánkon megérdemelten kapja a 10. helyet. 

9. Másnaposok (The Hangover)

Todd Philips rendezőnek könnyű dolga volt 2009 -ben, amikor egy jó vígjáték elkészítésébe kezdett, hiszen egy nagyon eredeti sztorit és négy tehetséges vígjáték szereplőt kapott a feladathoz Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis és Justin Bartha személyében. A legénybúcsún résztvevő fiatalok egy akaratlan fordulat révén emlékezetkihagyással ébrednek másnap. Megdöbbentő fejlemények során át derül ki, miket műveltek az éjszaka és hová tűnt házasulandó társuk. Szédületes a sztori, jók az alakítások, színvonalas az egész.

8. Üvegtigris 

Rudolf Péter és Kapitány Iván 2001 -es filmje az egyik legjobb valaha készült magyar vígjáték. Azóta sem csináltak hasonlót, így gyakorlatilag kihagyhatatlan. Ugyanakkor a folytatások már meg sem közelítik az eredeti színvonalat. A poénok eredetiek, a sztori egyedi, a karakterek őrületesek. A film bemutatója óta a film egyes mondatait ezrek idézték és idézik ma is. Recviczky Gábor,, Gáspár Sándor, Csuja Imre ökörködése akárhányszor újranézhető és megunhatatlan, mint ahogyan az a kis pilisi büfékocsi is a Garancsi-tó partján, Budapesttől 27 km-re.

7. Förtelmes főnökök (Horrible Bosses)

Seth Gordon 2011 -ben három, akkor még alig ismert és felkapott fickóval - Charlie Day, Jason Bateman, Jason Sudeikis főszereplésével - egy őrületesen jó vígjátékot készített. A három hétköznapi fickó kacagtató kalandokon keresztül készül főnökeik kinyírására, ami persze egyáltalán nem olyan sima ügy, mint kezdetben gondolják. Súlyosbítja az egészet Jamie Foxx felbukkanása, akitől az állad is leesik, annyira gáz (és mégis jó). Listánk hetedik helyét nem is adhattuk másnak, mint ennek az eszement csapatnak.

6. Elhajlási engedély (Hall Pass)

A Förtelmes főnökökkel azonos évben készült el, - szintén Jason Sudeikis főszereplésével, de ezúttal Owen Wilson betársulása mellett - az Elhajlási engedély, melyet a Farelly testvérpár rendezett. Itt is nagyon jó a sztori: két harmincas éveiben járó és régóta házasságban élő fickó kalandjairól szól, akik engedélyt kapnak feleségeiktől arra, hogy egy teljes héten keresztül bulizzanak és nőzzenek kedvükre. Persze semmi nem úgy alakul, ahogyan a srácok elképzelik, de nagyon jól szórakoznak, miként a nézők is a film 105 perce alatt. 

5. A tizedes meg a többiek

Nem létezhet vígjáték-lista a magyar filmvígjátékok "őse" és zászlóvivője nélkül, az 1965 -ös, Keleti Márton által rendezett "A tizedes meg a többiek" kihagyásával. Ez a film ugyanis zseniális, amit az is mutat, hogy 52 évvel elkészültét követően is élvezetes, izgalmas és szórakoztató (minden generáció számára). Mivel sokat gondolkodtunk azon, hogy  a Tizedes fő vetélytársa az 1931 -es "Hyppolit, a lakáj" kerüljön e az ötödik helyre, megnéztük újra mindkét filmet és végül maradtunk a Tizedes mellett. Vicces, kalandos és Sinkovits Imre, Darvas Iván, Major Tamás tényleg emlékezeteset alakítanak benne. Aki még nem látta, feltétlenül nézze meg.

4. Családi üzelmek (We're the Millers)

Személyes kedvencem ez a 2013 -as film, melyet Rawson Marshall Thurber rendezett, Jennifer Aniston és Jason Sudeikis főszereplésével. Nehéz olyasvalamit kiemelni ebből a sztoriból, ami igazolná az előkelő negyedik helyezését, így csak annyit mondok: egyszerűen jó. Vicces szinte minden mondata, minden jelenete, minden párbeszéde. Nekem az egyik nagy kedvencemmé vált, rögtön a premier bemutatót követően. 

3. Terhes társaság (Due Date)

A Másnaposok rendezője, Todd Philips (akinek nevét alighanem most már érdemes lesz megjegyeznünk) még egy iszonyúan jó vígjátékot készített 2010 -ben, a Terhes társaságot. Ez a film egyszerűen képtelenség, és mégis megcsinálták, mégpedig "vasember" Robert Downey Jr és Zach Galifianakis főszereplésével. Ami ezek ketten művelnek 100 percen keresztül az leírhatatlan. Ugyanakkor színvonalas, eredeti és emlékezetes az egész, lehetetlen NEM megszeretni a főszereplő párost. A lista harmadik helyét vitán felül adtuk nekik. 

2. Dutyi dili (Stir Crazy)

Nehéz helyzetben voltunk ezzel a filmmel kapcsolatban, hiszen szerepeltettük már korábban a legjobb börtönös filmek listánkon is, de végül úgy döntöttünk ez az alkotás megérdemli, hogy két helyen is megemlítésre kerüljön. Ugyanakkor hozzátesszük: Sidney Poitier 1980 -as zseniális filmje inkább vígjáték, amit jól mutat, hogy ezen a listán ezüstérmes, míg a börtönös felsorolásban a 11. helyet kapta. A főszerepekben Gene Wilder és Richard Pryor olyat alakítanak, ami egyszerűen megismételhetetlen. Sajnos már egyikük sem él, ami nosztalgikussá teszi a film értékelését. Sokat veszít az, aki még nem látta. 

1. Csak egy kis pánik (Analyze This)

És az aranyérmesünk: Harold Ramis 1999 -es remek vígjátéka a "Csak egy kis pánik", az általunk egyik legnagyobb színésznek tartott Robert De Niro főszereplésével. Szórakoztató a sztori, jók az alakítások és emlékezetes Billy Crystal is a filmben, a maffiavezért kezelő pszichiáter szerepében. Már az alaptörténet is jól kitalált - köszönhetően a szerzőpárosnak, Peter Tolan és Kenneth Lonergan fantáziájának - de ezúttal a főszereplők teszik igazán egyedivé az egészet. Akik eddig kihagyták, nézzék meg az idei nyár egyik estéjén, mert garantáltan jól szórakoznak majd.

Eddig tartott listánk, de Fortressel lezajlott hosszú vitánk kompromisszumaként 10+1 helyen megemlítenénk az Apádra ütök -öt is, Jay Roach rendező, 2000 -ben elkészített vígjátékát Ben Stillerrel és Robert De Niróval. Valóban megérdemli a 11. helyet (Fortress szerint a kinecediket is).