Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A 10 legjobb történelmi film

A 10 legjobb történelmi film

 

A történelmi filmek külön kategóriát jelentenek a mozi-világban és sajátos, egyedi stílusjegyekkel rendelkeznek. Az egyik ilyen, hogy valamilyen valós történelmi korban játszódik cselekményük, az adott időszak jellemzőinek hű visszaadásával. Ennek értelmében nem tekintjük történelmi filmeknek a fantasy alkotásokat, az időutazásos filmeket és az olyan sci-fiket, melyek history megközelítésben próbálnak ábrázolni múltbéli eseményeket, kitalált kiegészítésekkel. Szintén nem soroljuk a történelmi filmek közé a XX. század háborúival foglalkozó mozikat (pl. az első- és második világháborús alkotásokat), mert ezek számára egy teljesen külön kategóriát "használunk", mégpedig a háborús filmek körét. Külön listánk is van: a legjobb háborús filmek listája. Végül az életrajzi filmek sem részei a felsorolásnak (az is másik kör lenne). Az itt következő filmek cselekményei a történelmi múltba vezetnek.

10. A hazafi

A Roland Emmerich által 2000 -ben rendezett pörgős és látványos kalandfilm az amerikai függetlenségi háború (1775-1783) korába visz el bennünket, melynek hadszíntereit és eseményeit egy család - a Martin família - sorsán keresztül ismerhetjük meg. (IMDb: 7,1) A filmet Mel Gibson alakítása emeli magasan az átlag fölé, de kiváló teljesítményt nyújt benne Heath Ledger, Tchéky Karyo és Joely Richardson is. Bár a filmet a premier bemutató után brit részről több szakmai (történészi) kritika is érte - mondván, hogy sokkal inkább a történet főhőse, Benjamin Martin (az amerikai milícia vezetője) követte el a háborús szörnyűségek nagy részét, nem pedig az amerikai földön harcoló vörös kabátos angol katonák - a sztori színes, élvezetes, átélhető érzékletességgel tárja elénk a korszak Amerikáját. Listánkon a 10. helyet bőven megérdemli.

9. Ben-Hur

Az 1959-es, William Wyler rendezte Ben-Hur 220 perce valódi filmtörténelem és ma már afféle "alapműnek" tekinthető alkotás a mozgókép világában. A ókori Római Birodalomban játszódó cselekmény, Krisztus korába "repíti" a nézőt, ahol Judah Ben Hur életét, küzdelmeit, szenvedéseit, majd felemelkedését ismerheti meg. (IMDb: 8,1) A kocsiverseny jelenet a Circus Maximusban annyira látványosra sikeredett, hogy évtizedekig a film emblematikus megtestesítőjévé vált. A film 1960 -ban 11 Oscart kapott, amivel minden idők egyik leginkább elismertebb alkotásává vált (a Titanic és Gyűrűk ura mellett) A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Charlton Heston vehette át, aki valóban zseniális alakítást nyújtott a filmvásznon. A hihetetlen film még napjainkban is magával tudja ragadni a nézőt.

8. Gladiátor

Az egyik legjobb ma is aktív rendező, Ridley Scott készítette 2000 -ben, a szintén ókorban játszódó Gladiátort, mégpedig Russel Crowe, Joaquin Phoenix és Connie Nielsen főszereplésével. (Legjobb rendezők.) A Krisztus után 180 és 192 közt uralkodó Commodus császár korában játszódó történet egészen elképesztő kivitelben, látványvilággal és megjelenítésekkel elevenedik meg a néző előtt. Izgalmas, magával ragadó mind a sztori, mind a rendezés, mind a színészi játék. Egyszerre dráma, akció és kaland 149 percben, igényes kidolgozottsággal. Az ókori Rómát megmutató képsorok, a Colosseum látványa, a monumentális épületek, történelem-hű ruhák, fegyverek szinte elvarázsolnak bennünket egészen a 2000 évvel ezelőtti világba. Az IMDb -n már több mint 1 millióan értékelték a filmet, átlagosan 8,5 pontra.

7. A másik Boleyn lány

Justin Chadwick 2008-as angol drámája a XVI. századi, Tudorok uralta Angliában játszódik, mégpedig VIII. Henrik udvarában. A főszereplők Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana és Kristin Scott Thomas meggyőző átéléssel alakítják a kora-újkori Anglia kulcsfiguráit egy sajátos szerelmi történetbe ágyazva, egészen a tragikus vég bemutatásáig. (IMDb: 6,7) A forgatókönyv VIII. Henriket esendő, de alapjaiban érző embernek ábrázolja, akinek különleges kapcsolata alakul ki a Boleyn testvérekkel, legfőképp Annával, akihez viharos szerelem köti. A férfi komplexusokkal teli, önző és erőszakos jelleme azonban felülkerekedik. A film látványos, érdekes, átélhető és érzésekkel teli formában tárja elénk az egész drámát.

6. Napóleon

Yves Simoneau 2002 -es francia kalandfilmje az egyik legjobb, amit a világtörténelem valaha élt legnagyobb hadvezéréről és hódítójáról készítettek. Christian Clavier alkata, heves vérmérséklete és határozott fellépése sajátosan hiteles Napóleon ábrázolást valósítanak meg a filmben. Ugyancsak maradandó alakítást nyújt Josephine szerepében a gyönyörű Isabella Rossellini, Fouché rendőrminiszterként Gérard Depardieu, Talleyrand "bőrében" pedig John Malkovich. (IMDb: 7,4 pont) A film bemutatja Napóleon ifjú éveit, magánéletét, szerelembe esését, majd hihetetlen katonai karrierjét és grandiózus hadjáratait egészen az elkerülhetetlen bukásig. A Napóleon című történelmi kalandfilm azért kerülhetett listánk hatodik helyére, mert átfogó képet tud nyújtani a XVIII. század végi, XIX. század eleji Franciaországról és emberközeli ábrázolást Napóleon életéről.

5. Trója

Még egy ókoros film a legjobb 10 között, mégpedig ezúttal Wolfgang Petersen rendezésében, Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom és Diani Kruger főszereplésével. (IMDb: 7,2) A 2004 -es kalandfilm 163 perce végig érdekes, izgalmas és látványos megjelenítésben tárja elénk a görög mitológiából és Homérosz tollából jól ismert, háromezer évvel ezelőtti történetet: Trója ostromát. Agamemnón, Mükéne uralkodója közös hadjáratban egyesíti a görög hadakat, hogy eltiporják és kifosszák az ősi Tróját. A támadásra testvére feleségének, Helénének elrablása adja az ürügyet. A film fő erősségét a hihetetlenül látványos csatajelenetek adják és az a fantasztikus párharc, amit Brad Pitt és Eric Bana vívnak. Összecsapásuk a filmtörténet legjobb párviadala.

4. Doktor Zsivágó

Borisz Paszternak 1957 -ben megjelent világhírű regényéből 1965 -ben rendezett kitűnő filmet David Lean, mégpedig Omar Sharif, Julie Christie Geraldine Chaplin és Rod Steiger főszereplésével. (IMDb: 8,0) Az első világháborús cári Oroszországban játszódó filmet - mely érdekes és látványos megközelítésben az 1917-es februári forradalmat is bemutatja - öt Oscar díjjal (!) jutalmazta 1966 -ban az Amerikai Filmakadémia. A lenyűgöző eredmény főleg a szereplők alakításának és a kiemelkedő rendezésnek köszönhető. A történet érzelmekkel tölti meg és a nézőhöz egészen közel hozza a tankönyvekből ismert 1917-es oroszországi eseményeket. Szép a fényképezés, látványosak a jelenetek, rendkívüli a történetfűzés. 

3. Rob Roy

Sir Walter Scott 1818 -ban megírt különleges regényéből Michael Caton-Jones 1995 -ben rendezett egy bravúrosan jó történelmi kalandfilmet Liam Neeson és Jessica Lang főszereplésével. (IMDb: 6,9) A történet a XVIII. század első évtizedeinek Skóciájában játszódik, ahol Rob Roy MacGregor elszámolási vitába kerül a gonosz és ravasz nagy-hatalmú Montrose márkival. A vita elfajul köztük és személyessé válik. A főúr üldözni kezdi a skót kisnemest, egy emberével megerőszakoltatja gyönyörű feleségét és leöleti állatait. Harcuk angol - skót küzdelemmé válik. Végül Rob Roy hihetetlen győzelmet arat, megmentve becsületét és megbosszulva feleségét. Liam Neeson fantasztikus alakítást nyújtva teszi emlékezetessé a filmet.

2. Apám nevében

Az igaz történeten alapuló, Jim Sheridan rendezésében 1993 -ban készült "Apám nevében" az 1970 -es évek Angliájában játszódik és cselekményének középpontjában az IRA nevű ír terrorszervezet áll illetve két ártatlanul börtönbe juttatott férfi, - apa és fia - hányattatott sorsa. (IMDb: 8,1) Történelmi a film, mert rávilágít a 70-es és 80-as évek ír - angol, katolikus - protestáns ellenségeskedéseire és az IRA működésére, ugyanakkor életrajzi dráma is, melyet Gerry Conlon könyve és saját átélt élményei ihlettek. A sztori valós alakjai 15 évet töltöttek ártatlanul börtönben 1974 és 1989 között, majd 2005 -ben a brit miniszterelnök, Tony Blair nyilvánosan kért tőlük bocsánatot. A főszereplő, Daniel Day-Lewis kivételes alakításáért 1994 -ben Oscar jelölést kapott, amit végül Tom Hanks "elhalászott előle a Philadelphiával. Ennek ellenére a film hihetetlenül jó.

1. Rettenthetetlen

Listánk első helye nem is lehet kérdéses: a Mel Gibson által rendezett, 1995 -ös Braveheart a történelmi filmek legjobbja. 1996 -ban, a 68. Oscar-gálán 5 arany szobrocskát kapott (a legjobb film, legjobb rendező, legjobb operatőr, illetve legjobb smink és hangvágás kategóriákban). /IMDb: 8,4/ A történet a középkori (XIII. századi) Skóciában játszódik, ahol William Wallace angol ellenes felkelést indít. A filmben harc, kaland, akció, intrika, szerelem és véres küzdelem keveredik egymással és alkot felejthetetlen filmélményt. A cselekmény magával ragadja a nézőt, szinte letaglózza nyers, átélhető valóságszerűségével. Bár Sophie Marceau csak rövidke szerepet kap a történetben, játéka így is megmarad az emberben. A Rettenthetetlen máig a filmtörténelem egyik legjobbja. Bár érte kritika a filmet néhány kisebb-nagyobb történeti pontatlanság miatt, valójában a történészek 9 kifogást találtak. (Wallace származása, a skót-szoknyák megjelenés, az első éjszaka jogának nem létezése, az arcfestés, a stirlingi és falkirki csaták bemutatása, Izabella szerepe, Bruce árulása és az ablakból kidobás) Ezek valóban pontatlanságok, de lényegi kérdésekben - időpontok, fontos személyek jellemrajza, létezése, csaták kimenetele, a felkelés oka, a lázadás végeredménye stb - mind megfelelnek a történelmi valóságnak. A Braveheart egy jól sikerült, zseniálisan megrendezett történelmi film, mely méltán szerepel a műfaj legjobbjai közt és jelen listánk élén.