Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Halálos iramban, The Fast and the Furious filmek

Halálos iramban, The Fast and the Furious filmek

 

Paul Walker, Vin Diesel és Michelle Rodriguez autós filmfolyama 2001 júniusában, épp 16 éve vette kezdetét Los Angelesben, Rob Cohen rendezésében, az Universal Pictures jóvoltából. A halálos iramban (The Fast and the Furious) nagy sikert aratott 2001-ben és 207 millió dollárt hozott a konyhára. Mindenkinek tetszett az akkoriban csak alig 28 éves, jóképű Walker (Brian) és a 34 éves kigyúrt Diesel (Dominic Toretto) féktelen száguldozása és kemény öklű harca egymással, a rendőrökkel illetve az alvilággal. Bár nagy volt a nézettség, az még ekkor nem látszódott, hogy egy nyolc epizódig eljutó kultuszfilm (oktalógia) született meg.

Az első rész 6,7 pontig jutott az IMDb -n, de  két évvel később jött a második epizód, John Singleton rendezésében, Halálosabb iramban címmel (2 Fast 2 Furious), amiben már a nagy dumás Tyrese Gibson (Roman) és az "ultraszexi" Eva Mendes (Monica) is fontos szerephez jutva erősítette a forgatási csapatot. Bár elképesztőek voltak az autós jelenetek, az IMDb -n kissé alulmúlta a nyitó részt, hiszen "csak" 5,9 pontig jutott 206 ezer voks után. (Pedig a "stírölj és hajts" jelenet önmagában is többet érdemelt volna.)

Következett 2006 és a harmadik rész: Tókiói hajsza (Tokyo Drift) melynél már a harmadik rendező, a tajvani származású Justin Lin vette kézbe az irányítást. (Jin összesen 4 epizódot készített 2006 és 2013 között, mégpedig a 3., 4., 5., és 6. részt.) A harmadik fejezetben a szokásos sztárok nem bukkantak fel, így sem Vin Dieselt, sem Paul Walkert nem láthatjuk az epizódban. Ennek dacára a fejezet nem bukott nagyot, az IMDb -n 6,0 pontot kapott (194 ezer szavazótól).

És jött a negyedik fejezet 2009-ben, a Halálos iram (Fast & Furious), melyben visszatért a nagy csapat: Diesel és Walker mellett: Michelle Rodriguez, Jordana Brewster és az azóta Wonder Womanként híressé váló gyönyörű Gal Gadot. Az eredeti és kibővített gárda újbóli megjelenését a rajongók 6,6 ponttal jutalmazták az IMDb -n (218 ezer szavazat után). A rendező ezúttal is a kínai Justin Lin volt. Úgy tűnt, a franchise újraéled és egy sikerszéria lesz belőle. (Ez a Tókiói hajsza után még egyáltalán nem volt biztos.)

Majd 2011-ben megérkezett a robbanás: az ötödik fejezet, az Ötödik sebesség (Fast Five), szintén Justin Lin rendezésében. A fejezet minden korábbinál nagyobb sikert aratva 7,3 pontot gyűjtött be (ez a legmagasabb pontszám azóta is.) A népszerűségnek jelentős részben volt okozója az új szereplőként belépő és hihetetlen formát nyújtó Dwayne Johnsonés a gyönyörű Elsa Pataky. És már nem volt megállás, rögtön fogtak is neki a hatodik epizódnak (The Fast & the Furious 6), mely majdnem megközelítette az ötödik rész rekordját és 7,1 ponttal zárt (318 ezer szavazatnál). Legjobb jelenete, - a végén a viadukton rohanó harckocsi legyőzése - egészen feldobta az epizód színvonal-értékét (és a nézők vérnyomását). Ám ekkor, a sikerek tetőpontján bekövetkezett az, amire senki sem számított: 2013 november 30 -án az alig 40 éves Paul Walker teljesen váratlanul (és értelmetlenül) maghalt a kaliforniai Valenciában.

Halálának körülményeiről annyi tudható, hogy egy barátja, Roger Rodas vitte el egy körre Porsche Carrera GT- jével és vezetési tudásával felvágva, mikor egy lámpaoszlopnak, majd egy fának csapódtak. Ekkor már fél éve játszották a világ mozijai a hatodik Halálos iramban részt és javában zajlott a hetedik epizód forgatása is. 

A hetedik fejezet - melyet már Justin Lin helyett a szintén ázsiai James Wan készített - fantasztikusra sikeredett 2014-ben. Az IMDb -n 7,2 pontot kapott a film, bár egyértelműen a valaha forgatott legjobb Fast & Furious részt készítették el. A film 41. és 57 perce közti jelenet az oktalógia egyértelműen legjobbja. A scene ott kezdődik, hogy a 41 percben Paul Walker  kimondja: "Na, akkor csapassuk" és a vagány társaság sorra kihajt kocsijaival egy teherszállító repülőből, majd ott végződik, hogy ugyancsak Paul Walker átugrik a szakadékba zuhanó buszról, a Michelle Rodriguez vezette sportautó spoilerére (mégpedig a legutolsó pillanatban). Annyira állat, annyira székhez szegező és annyira jól megcsinált az egész, hogy óriási kalap emelést érdemel. (Főleg James Wan felé, mert nagyon "oda tette".)

Szegény Walker már nem érhette meg a zajos sikert. Viszont Wanék két újabb sztár-szereplőt emeltek a történetbe: Jason Stathamet és Kurt Russelt. Mindketten óriásiak voltak és nagyon komolyan emelték a szintet. 

És jött a legújabb, nyolcadik epizód, F. Gary Grey rendezésében, Charlize Theron bevonásával, 2017 április 13-án. Óriási volt a várakozás, de szerintünk a fejezet nem tudta beelőzni a hetedik részt. Annak dacára állítjuk ezt, hogy valóban elképesztő helyszíneken zajlott a forgatás és az autós jelenetek közt egészen döbbenetes is akadt. A film az IMDb - njelenleg 7,1 ponton áll (83 ezer szavazat után), de ez még sokat változhat. 

A Halálos iramban oktalógia egy jó kis látványos filmfolyam, mely egyszerre kínál szórakozást az autó- és száguldás megszállottaknak, az akció-mániásoknak és a kidolgozott verekedések kedvelőinek. Rám (ránk) mindhárom igaz, így szeretjük a sorozatot. Ugyanakkor az is hozzá tartozik a F&F mániához, hogy az oktalógia 8 része stílusában egyáltalán nem homogén. Három jelleg figyelhető meg, melyek három csoportra bontják az egyes részeket. Vannak az utcai versenyzést központba helyező epizódok (mint a legelső és a harmadik rész), vannak a krimik (Miami Vice stílusban), mint a második és negyedik fejezetek és végül a James Bond jellegű akcióbombák, mint az ötödik rész után készült összes fejezet. 

Összességében a Filmtress sorrendje a legjobbtól a legrosszabb felé haladva, a következő listát adja:

  • Hetedik epizód (Furious seven)=>nálunk 8,2 pont, a legjobb. Az IMDb-n: 7,2
  • Első epizód (The Fast and the Furious) => nálunk: 7,8 pont, az IMDb -n: 6,7
  • Ötödik epizód (Fast Five) => nálunk: 7,5, az IMDb -n: 7,3
  • Nyolcadik epizód (The Fate of the Furious) => nálunk: 7,2, az IMDb -n: 7,1
  • Hatodik epizód (The Fast & the Furious 6.) => nálunk: 7,1, az IMDb -n: 7,1
  • Második epizód (2 Fast 2 Furious) => nálunk: 7,1, az IMDb -n: 5,9
  • Negyedik epizód (Fast & Furious) => nálunk: 6,5, az IMDb - n: 6,6
  • Harmadik epizód (Tokyo Drift) => nálunk: 6,0, az IMDb -n: 6,0

Az elég jelentős létszámú véleménynyilvánítást megmutató és ezért a világ filmrajongóinak véleményét meglehetős relevanciával előtáró IMDb sorrendjének egyik érdekessége, hogy filmes körökben ritka módon, épp az első részeket tartja legkevesebbre (7 pont alatt), míg a későbbi fejezetek kapnak magas pontszámot. Ezt mi csak részben osztjuk, szerintünk a legelső fejezet igenis megérdemli a kiemelést.