Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A 5 legjobb Alien jelenet

A 5 legjobb Alien jelenet

 

Most, hogy a magyarországi mozik sorra tűzik műsorukra a legújabb Alien filmet (Covenant) és végigsöpör hazánkon az "Alien-láz", jó néhányan, (legfőképp a rajongók közül) elgondolkodunk azon, hogy vajon melyek voltak az eddigi 8 epizód legjobb jelenetei. Bizony már a nyolcadik epizódnál járunk: a legelső volt, 1979 -ben a Nyolcadik utas a halál (IMDb: 8,5), aztán jött 1986 -ban a Bolygó neve halál (IMDb: 8,4), a szerintünk legjobban sikerült rész, majd következett 6 évvel később, 1992 -ben A végső megoldás, David Finchertől, (IMDb: 6,4) és alig 5 évre rá a Feltámad a halál (Alien: Resurrection) Jean-Pierre Jeunet rendezésében (IMDb: 6,3). Itt egy kicsit irányt váltott az egész franchise és "új vizekre eveztek" a készítők, hiszen 2004 -ben két nagy sikerű filmkaraktert ütköztettek egymással, amikor megjelent a Halál a ragadozó ellen (Alien vs. Predator) Paul W.S. Anderson -tól (IMDb:5,6) és 2007 -ben ennek második fejezete a Halál a Ragadozó ellen 2. (Aliens vs. Predator: Requiem) Colin Strause rendezésében (IMDb: 4,7). Az eredeti "nyomvonal" azonban nagyobb sikert ígért, így végül 2012 -ben ehhez kanyarodtak vissza, ám új stílusjegyekkel és egy teljesen új eredettörténettel. Ez lett 2012 -ben Ridley Scottól a Prometheus (IMDb: 7). Ennek folytatása az a film, ami jelenleg a magyar mozikban látható Alien: Covenant címen (IMDb: 6,9). A Covenantról megjelent kritikánkban sokat foglalkoztunk azzal, hogy mi is volt a probléma ezzel a legfrissebb résszel, de meg kell említenünk azt is, hogy kiemelkedő jelenetei is akadtak. Ami egyébként az egyes fejezetek értékelését illeti: erről egy másik, cikkünkben már írtunk. De nézzük sorban, melyek a franchise legjobb jelenetei:

5. Kergetőzés egy xenomorffal a Fiorina 161 börtönbolygó folyosóin

Ennél a jelenetnél a fegyvertelen rabok illetve őrzőik és persze Ripley egy börtönbolygó (Fiorina 161) létesítményében próbálják csellel elintézni az őket fenyegető alient. Tervük szerint a folyosókon önmagukat csaliként használva terelik a lényt a kemencék öntőkamrájához, hogy ott azután több tonna forró ólmot zúdítsanak rá. A jelenet a film 84. percében kezdődik és a 97. percben ér véget, mikor sikeresen belepi a xenomorfot a tűzforró ólomtenger. Ám közben meghal Dillon, a rabok vezetője (a film egyik kulcsfigurája).

4. A nyolcadik utas elpusztítása a mentőkabinban

Itt a legelső, 1979 -es epizód utolsó 20 percéről van szó, amikor az alien megöli a legénység utolsó tagjait, majd a navigációs tiszt, azaz Ripley után ered. A jelenet a 92 percben kezdőik. Ripley elindítja az önmegsemmisítőt, majd a mentőkabinnal kereket old, de közben nem veszi észre, hogy az alien is elbújik a fedélzeten. Esélyei nagyon csekélyek, de egy ügyes trükk megmenti az életét. Váratlanul kilöki a zsilipajtón keresztül a lényt, majd belelő egyet és a hajtóművel megégetve végleg megszabadul a nyolcadik utas nem kívánt társaságától. Székhez szegező jelenet, lélegzet visszafojtva izgulunk 20 percen keresztül, tágra nyitott szemekkel.

3. Ripley megmenti Newt életét a királynő kamrájában

A szerintünk legjobb Alien filmben, a Bolygó neve halálban látható az a jelenet, melyben Ripley úgy dönt, hogy visszamegy az LV-426 bolygó-kolónián talált kislányért Newt -ért és megmenti az életét a biztos haláltól. Igen ám, csakhogy közben "összefut" a királynővel is, aki persze a nyomába ered. A jelenet a 128. perc és a 140. perce közt játszódik. 12 percnyi végsőkig felfokozott izgalomban lehet részünk, melynek végén úgy tűnik megmenekülnek.

2. Harc a Covenant tetején

A legújabb Alien epizód legvégén, az utolsó 10 percben játszódik az a jelenet, melyben Daniels (Katherine Waterston) szembeszáll a film egyetlen "hagyományos külsejű" (tojásos - arctámadós - testből kikelős) alien szörnyetegével, mégpedig a Covenant űrhajó tetején (pontosabban a Covenant egyik leszálló egységén). A hölgy azért kényszerül erre, mert a lény felkapaszkodik űrhajójukra és muszáj a levegőbe emelkedett jármű külső felületén felvennie a harcot. A jelenet végsőkig feszíti idegeinket, szinte jelen vagyunk a küzdelemben. 

1. Rakodógép versus alien királynő

Az abszolut első: Ripley harca, az LV-426 -ról elmenekült űrhajó fedélzetén egy királynővel, mégpedig egy több tonnás rakodógép segítségével. Ez a jelenet már a Bolygó neve halál legvégén, a 143. percben veszi kezdetét, amikor teljesen váratlanul megjelenik az alien és páncél-kemény szigonyvégű farkával átszúrja Bishop mellkasát. Ripley az emberi erőt megsokszorozó, emberi mozgáshoz tervezett rakodógépbe bújik és azzal támad a királynőre. Az összecsapás minden másodperce izgalmas és persze Ripley győzelmével zárul. Itt is a világűrben köt ki a xeno-királynő. A küzdelem az egész franchise legjobbja: lerághatjuk a körmünket, a zseniálisan megrendezett, jól kivitelezett és lélegzetelállító jeleneten.

+ 1 ráadás: A Prometheus megsemmisülése

Ez a ráadás, az első 5 legjobb jelenet kiegészítése: a Prometheus című epizód vége, amikor a kapitány, Janek (Idris Elba) feláldozva önmagát szándékosan nekivezeti a Prometheust a Föld elpusztítására induló óriás méretű, emberszerű lény (tervező) patkó alakú űrhajójának. Az ütközés monumentális, az idegen űrhajó lezuhanása pedig döbbenetes látvány.