Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Zootropolis - Állati nagy balhé (2016)

Zootropolis - Állati nagy balhé (2016)

 

A Zootropolis az év animációs meséje, amely sokkal többet jelent önmagánál és mélységeit, tanulságait illetve mondanivalóit tekintve fontos üzeneteket hagy bennünk. A rendezők: Jared Bush, Rich Moore és Byron Howard érdekes koncepció mentén készítették el az egészet: egyszerre akartak szórakoztatni - olyan karakterekkel, akikkel könnyen azonosulhatnak a gyerekek - és közben két nagyon fontos tanulságot is átadni: az egyik, hogy csak rajtunk múlik vágyaink teljesülése (vagyis gyerekekre adaptálva: azzá lehetünk, amivé csak akarunk), a másik, hogy bárminemű megkülönböztetés, megbélyegzés vagy kirekesztés értelmetlen, káros és romboló hatást gyakorolva visszaüthet azokra, akik ilyen módon viszonyulnak a világhoz.

A történet aranyos, Judy Hopps, a főszereplő nyuszika - aki rendőr akar lenni, minden furcsálkodó, elítélő vagy hitetlenkedő vélemény dacára - nagyon szerethető, kedves karakter és minden kishitű gyerek kedvence. Sztoriját, nagyvárosba kerülését, boldogulását, majd sajátos és kalandos nyomozását követhetjük nyomon a film 108 percében. Judy találkozik a kicsinyességgel, az irigységgel, a külső alapján ítélkezéssel és a bizalom kialakulásának érzésével. Alkalmi társa egy szélhámosból lett jóbarát, Nicky Wilde, a ravasz róka. Alakja az ügyeskedő, de lelke mélyén mégis csak jó férfi archetípusa, (akinek hétköznapi "változataival" mindannyian találkozunk néha, életünk során).

A Zootropolis egy gyönyörűen megrajzolt, kedves történet, nagyon klassz zenékkel, érdekes fordulatokkal és lendületes cselekménnyel, mely mindenkit képes lekötni. A poénok ülnek és felnőttet, gyereket egyaránt megnevettetnek. A mese nagyon jó program lehet az egész családnak, mert azon túl, hogy igazi kikapcsolódást nyújt, megtanítja arra is a gyerekeket, hogy tegyenek vágyaikért és ne törődjenek az ettől eltántorító véleményekkel. Amellett a sztoriból egyértelműen "lejön", hogy az előítéletek károsak és nem szabad senkit megkülönböztetnünk olyan dolgokért, melyekről nem tehet.

Értékelésünk erős 7,5 pont a vicces, szórakoztató, tanulságos történetért, a gyönyörű, látványos rajzokért és az élvezetes zenékért. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk 5 és 105 év között.

Értékelésünk: 7,5 / 10