Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A 15 legjobb magyar film

A 15 legjobb magyar film

/A Filmtress bloggal közös lista/

 

Lassan, de biztosan újra Európa és a világ élvonalába kerülnek a magyar filmek, amit az egyre több nemzetközi elismerés is jelez (Saul fia, Mindenki). Nem kis feladat a sok remek alkotás közül a 15 legjobbat kiválasztani, már csak azért sem, mert nehéz objektívnek maradni, amikor személyes élmények és érzések kötnek bennünket egy-egy filmhez. A Filmtress listája is szubjektív természetesen, de talán több olyan is szerepel rajta, amellyel egyetértenek olvasóink. Íme a lista:

15. Csak szex és más semmi (2005)

Goda Krisztina 2005 -ös vígjátéka igazi gondűző felfrissülés Csányi Sándor, Dobó Kata, Gesztesi Károly és Schell Judit főszereplésével. Egy színház mindennapjaiba pillanthatunk bele, ahol a szép Dóra, a társulat dramaturgja (Schell Judit) gyereket szeretne, de ehhez csak biológiai "közreműködést" vár valakitől. Szándéka ellenére mégis beleszeret az egyik "jelöltbe".

14. Egy óra múlva itt vagyok (1971), Egy szoknya egy nadrág (1943)

A 45 évnél régebbi magyar filmek kategóriájában holtverseny alakult ki a 14. helyen. Az egyik film Wiedermann Károly kalandfilm-sorozata, az "Egy óra múlva itt vagyok" mely a 70-es évek egyik legnépszerűbb tévéműsora volt, Harsányi Gábor Gobbi Hilda és Bessenyei Ferenc főszereplésével.

A másik film Latabár Kálmán felejthetetlen klasszikusa 1943 -ból az "Egy szoknya egy nadrág", mely hihetetlen humorral megajándékozó vígjáték. 2005 -ben elkészítették új változatát is Rudolf Péterrel, Bajor Imrével és Oroszlán Szonjával.

13. Abigél (1978)

A 2007-ben elhunyt Szabó Magda fantasztikus regényének megfilmesítése méltóra sikeredett az egyik legjobb magyar könyvhöz. A főszerepekben is kiváló színészeinket láthatjuk, például Szerencsi Évát (akibe special nagyon bele voltam zúgva kamaszként), illetve Piros Ildikó, Ruttkai Éva, Garas Dezső és Básti Lajos.

12. Vuk (1981)

Kétségtelenül az egyik legjobb magyar rajzfilm és egyúttal a világ filmtörténetének is az egyik legjobbja, Dargay Attila rendezésében (Fekete István művéből). Aranyos, vicces, elvarázsoló minden korosztály számára.

11. Csapd le csacsi (1990)

A rendszerváltás éve(i)nek sajátos hangulatát vidám formában visszaadó kacagtató vígjáték hihetetlenül jó szórakozást ígér mindenkinek. A feloszlatott munkásőrség megszűnésébe bele nem törődő Béla (Eperjes Károly) hihetetlen csetlés-botlása próbára teszi rekeszizmainkat, miközben egy házaspár (Géza és Bea, azaz Gáspár Sándor és Pap Vera) félreértésen alapuló viszályán és egymás elleni vicces mesterkedésein derülhetünk. 

10. A pogány Madonna (1980)

Bujtor István, a magyar Bud Spencer és Kern András párosa megunhatatlan akció-vígjátékot eredményezett 1980 -ban. Generációk élvezték és szerették Ötvös Csöpi és Kardos doki nyomozásait, kalandjait, szövegeit és baromi súlyos ütéseit a Balaton partján forgatott helyszíneken.

9. Kontroll (2003)

Antal Nimród az egyik legkiválóbb rendező a nemzetközi filmvilágban és a Kotrollban is meg tudta csillogtatni kivételes tehetségét. Persze remek csapat állt rendelkezésére, Csányi Sándor, Pindroch Csaba, Badár Sándor és Balla Eszter részvételével. A budapesti metróhálózat szerelvényein dolgozó jegy-ellenőr csapat "elvarázsolt" fazonjainak hétköznapjai, kalandjai, hihetetlen beszólásai mellett egy szerelmi szálat és egy izgalmas föld alatti hajszát is végigkövethetünk. A Kontroll egy különleges sztori, különleges karakterek és egyedi poénok 107 perce.

8. Szabadság szerelem (2006)

Az 1956 -os forradalom és szabadságharc élvezetes megjelenítését valósította meg 2006 -ban Goda Krisztina, nagyszerű látványvilággal, Fenyő Iván, Dobó Kata és Csányi Sándor főszereplésével. A filmet nézve ott lehetünk 56 őszének pesti utcáin, miközben egy szerelmet és egy maréknyi fiatal egyetemista illetve vizilabdás különös történet is végig izgulhatjuk. Magával ragadó vicces és közben megható történet, nagyszerűen "megcsinált" helyszínekkel.

7. Valami Amerika (2001)

Herendi Gábor 2001 -es vígjátékát a fél ország látta és élvezte, további két rész készítésére ösztönözve a film csapatát. A Valami Amerika szellemes, pörgős és ütős poénokkal teli. A történetben három testvér (Tamás, Ákos, András - azaz Pindroch Csaba, Szabó Győző és Hujber Ferenc) egy filmhez szeretnének elég pénzt összegyűjteni, miközben átveri őket az amerikai producernek önmagát beállító Alex (Szervét Tibor) és a barátnőikkel is konfliktusokat szül a srácok szokatlan életmódja. Marháskodás megy végig, ami alatt képtelenség komoly maradni. 

6. Kőszívű ember fiai (1964)

Várkonyi Zoltán filmrendező alkotása Jókai Mór művét vitte vászonra, nagyszerű történelmi drámát adva a 60-as évek Magyarországának. Azóta újabb és újabb generációk látták és élvezték a kivételes szereplőgárda játékát. Gyönyörűek a kép beállítások, a kosztümök és izgalmasak az utcai illetve harci jelenetek. Megelevenedik a történelem, az 1848 -as magyar forradalom, illetve szabadságharc Sulyok Mária, Bitskey Tibor, Mécs Károly, Tordy Géza és Béres Ilona nagyszerű játékét nézve.

5. Egri csillagok (1968)

Nem akad olyan ember kis hazánkban, aki ne ismerné az egri vár 1552 -es ostromának történetét és Dobó Istvánék hősies győzelmét. Várkonyi Zoltán rendezése méltán kerül a lista 5. helyére, a fantasztikus szereplőgárdával együtt: Sinkovits Imre, Venczel Vera, Kovács István, Bárdy György, Bitskey Tibor játékával. Hihetetlen csatajeleneteket láthatunk és a vár látványos ostromát, mely 49 év után is képes székhez szegezni bennünket.

4. Hyppolit a lakáj (1931)

Aki egyszer is látta az eredeti, hamisítatlan Hyppolitot, soha nem felejti el az élményt, hiszen Csortos Gyula és Kabos Gyula alakításai felejthetetlené teszik ezt a filmet. Döbbenetes, de ezt a vígjátékot 86 éve forgatták, poénjai mégis nagyon jók még ma is. Azon túl, hogy alapból nem lehet kibírni röhögés nélkül Kabos Gyula szerencsétlenkedéseit, még pluszban különleges élményt is nyújt a 30-as évek beszédstílusát, öltözködését és viselkedési szabályait szemlélni, sajátos korképet kapva a majd száz évvel ezelőtti Magyarországról. 

3. A tanú (1969)

A magyar filmtörténet egyik legkiemelkedőbb alkotása Bacsó Péter rendezésében és Kállay Ferenc főszereplésével mindenkire hatni tud, lekötve gyermeket, fiatalt és öreget egyaránt. Egyes részeit ma is idézzük (a nemzetközi helyzet fokozódik, kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk). A magyar történelem 50-es éveit humorba csomagoltan bemutató film listánk bronzérmese. Bár annak idején Kádár János csak nehezen és csak nagy sokára engedte levetítését, szinte bombaként robbant, annyira erős hatással mutatja meg a Rákosi-korszak képtelenül szürreális világát, természetesen szarkasztikus humorba csomagolva. 

2. Üvegtigris (2001)

Rudolf Péter és Kapitány Iván 2001 -es frenetikus vígjátékát egyszerűen nem lehet annyiszor megnézni, hogy az ember megunja és kibírja folyamatos röhögés nélkül. Ütős, eredeti, vicces, utánozhatatlan és teljes kikapcsolódást biztosít. Ez a film - különleges szövegeivel, furcsa párbeszédeivel, lehetetlen poénjaival és elképesztő karaktereivel - olyan ütést adva mozdítja ki az embert besavanyodó unalmából, hogy legelső megtekintése után csak hosszú ébredezés és fejrázás után tud magához térni. Én legalábbis így voltam vele mikor először láttam és bár azóta vagy százszor megnéztem újra, mindig elérte nálam a kívánt hatást: nevettem és jókedvűen keltem fel a székből. Jó az egész, mert Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor, Szarvas József, Horváth Lajos Ottó (Sanyíiiiiii) és Csuja Imre egyszerűen nem normálisak benne. 

1. Tizedes meg a többiek (1965)

Az egyértelműen legjobb magyar filmet 1965 -ben forgatta Keleti Márton, mégpedig Sinkovits Imrével, Darvas Ivánnal, Major Tamással, Márkus Lászlóval és Szabó Gyulával. A film a második világháború humoros megközelítését tárja elénk, elképesztően eredeti és erős karakterekkel, színjátékkal és komikummal.  

Ennyi a lista, lehet nekiesni, meg olyanokkal jönni, hogy ez + az kimaradt és mekkora disznóság, hogy nincs rajta például az Indul a bakterház (1979), meg a Mephisto és a Saul fia, meg az Ötödik pecsét a Macskafogóval a Martfűi rémmel. A lista szubjektív, mint bármilyen lista, ha ízlésről van szó.