Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

A 10 legjobb vietnami háborús film

A 10 legjobb vietnami háborús film

 

Egy háborús téma feldolgozása több szempontból is lehet sikeres illetve magas színvonalú: ott van mindjárt az adott háború gyötrelmeinek, szenvedéseinek életszerű, realisztikus bemutatása; aztán egy másik lehetőség megragadni a kérdéses hadszíntér különlegességeit, egyediségeit, a szereplők lélektani változásait nyomon-követve és harmadik variációként ott van még a humor eszközeinek használata is, mellyel egészen más megvilágításba helyezve lehet bemutatni egy háború jellemzőit. Ha a vietnami háborúról szóló filmeket nézzük, mindhárom típusú megközelítésre találunk példákat. Listánkban igyekeztük ötvözni az egyes lehetőségeket.

Rambo 2. (Rambo: First Blood Part II.)

Alig tizenévesen ennek a filmnek a megtekintésével szembesültem először azzal, hogy létezik valahol egy Vietnam nevű ország, ahol az USA elhúzódó háborút viselt a 60-as években. Sylvester Stallone akkoriban, 39 évesen, kigyúrva a legnépszerűbb amerikai színészek és akcióhősök közé tartozott. Senki sem tudott olyan látványosan erőlködni vagy szenvedni a filmvásznon, mint ő. Ez pedig még akkor is érdekes (és élvezetes) volt egy tizenéves számára, ha érezhetően túlzásokkal teli produkciót nézett. Aztán nem régiben – éppen jelen lista miatt – újra megnézve a filmet alakult ki bennem: ez a film tényleg nem rossz, felnőtt fejjel sem. Ha elővesszük gyermeki énünket – mely túllendít bennünket a realitások kíméletlenségén és heroizált küzdelem sokszor giccsesnek tűnő beállításain - képesek leszünk élvezni is az amerikanizált jelenetek akció-dús részleteit. Mint a robbanótöltetekkel nyilazó magányos gerilla-harcos Rambo győzelmeit a vietnamiak felett. Ebben az esetben még azt is elfelejtjük egy időre, hogy valójában mégis csak a hazájukat védő szerencsétlen vietnamiak voltak a jó fiúk abban a bizonyos háborúban. (Vagy ahogyan akkoriban kérdezte a fél világ: "mégis mi a francot keres az amerikai hadsereg Vietnamban, 13 ezer kilométerre az USA határaitól?") A film egyébként 1985-ben készült, George P. Cosmatos rendezésében.

A háború áldozatai (Casualties of War – 1989)

Az egyik legjobb amerikai rendező, Brian de Palma 1989-es drámája, Michael J. Fox és Sean Penn főszereplésével lélektani oldalról közelíti meg a háború borzalmainak bemutatását. Négy tapasztalt veterán és egy teljesen újoncként bevetésre küldött amerikai katona járőrözését kísérhetjük nyomon, mégpedig az újonc szemével, aki elképedve nézi végig mivé teszi embereket a háború. Érdekes, izgalmas és elgondolkodtató dráma Vietnamról.

Szarvasvadász (Deer Hunter – 1978)

A tehetséges Michael Cimino öt Oscarral jutalmazott, különleges filmet alkotott 1978-ban, Robert De Niro főszereplésével, Eric Maria Remarque egyik regényének (A három bajtárs) feldolgozásával. A történetben egy háborúból hazatérő ember lelki sérülésekkel való megküzdését nézhetjük végig, illetve három barát Vietnam poklában való szenvedését követhetjük nyomon, zseniális, megrázó rendezésben és különleges történet-fűzéssel. Lélektani film, mely csontvelőnkig megráz bennünket.

Acéllövedék (Full Metal Jacket – 1987)

Stanley Kubrick 1987-es filmje szintén erős lélektani drámaként közelíti meg a vietnami háború poklát, ám ezúttal a kezdetektől, az otthoni kiképzés embertelenségétől követi végig a fiatal kiskatonák szenvedéseit. Matthew Modine és Vincent D’Onofrio erős és színvonalas játékkal döbbentenek rá bennünket egy alapigazságra, arra, hogy Vietnam mindkét harcoló fél számára hozott gyötrelmeket.

Forrest Gump (1994)

A hat Oscarral jutalmazott különleges filmszatíra Robert Zemeckis rendezésében, Tom Hanks játékával egy alacsony IQ –val rendelkező, de értékes, jó lelkű ember hányattatásairól és sikereiről szól. Nem igazi vietnami háborús film, mégis itt a helye, mert megjeleníti Vietnam lényegét bizonyos jeleneteiben.

Hamburger Hill (1987)

John Irvin rendező egy megtörtént csatát dolgozott fel 1987-ben, mégpedig meglepően éles valóságszerűséggel. Az amerikai hadvezetés 1969 májusában értelmetlen parancsban rendelte el az úgynevezett 937-es magaslat elfoglalását, a vietnami Shau-völgyben. A feladatot a 101-es ejtőernyős osztag kapta. A harc kíméletlen volt és 72 amerikai katona életét követelte, miközben 630 vietnami is elesett a küzdelemben. Az aprócska hegy véres, kopár és szétlőtt pusztává változott, mely a 10. napra ledarált hamburger húshoz kezdett hasonlítani. Az amerikai katonák el is nevezték Hamburger Hillnek. A film Dylan McDermott, Michael Boatman és Don Cheadle főszereplésével életszerű profizmussal mutatja be a csata borzalmait és az amerikai katonák elkeseredett de hősies küzdelmét, melyben egy értelmetlen parancsot próbáltak teljesíteni az életük árán is.

Katonák voltunk (We Were Soldiers – 2002.)

Szintén megtörtént esemény, az úgynevezett la-Drangi csata, 1965 novemberében lezajlott történéseit jeleníti meg Randall Wallace rendező 2002-es filmje, a Katonák voltunk. Az észak-vietnamiak akkoriban 4 ezres haderővel indítottak támadást egy amerikai támaszpont ellen, melyet az USA katonái mindenáron védelmezni próbáltak. A küzdelem 400 amerikai életébe került a csata 4 napja alatt, de végül sikerült az erőd megtartása. Sok múlott a Mel Gibson által megformált Hal Moore ezredesen, aki utolsó csepp véréig harcolva mindent megtett embereiért és azért, hogy egyben tartsa csapatát. A film élesen mutatja meg a Vietnamban harcoló amerikai katonák küszködéseit, hiteles közegben ábrázolva az összecsapások jeleneteit.

Jó reggelt Vietnam (Good Morning, Vietnam – 1987)

Egy hihetetlen, emlékezetes és mindenkit megragadó film Barry Levinson rendezésében, az akkoriban csak 36 éves Robin Williams fantasztikus játékával (melyért egyébként 1988-ban Golden Globe díjat kapott). Egyszerre vicces és megható, szórakoztató és elgondolkodtató, illetve könnyed és kritikai beállítású, miközben olyan megvilágításban láttatja a vietnami háborút, melyet soha nem felejtünk el, ha ezt a filmet egyszer is megnézzük. Adrian Cronauer repülős egy katonák számára rádiós műsorokat sugárzó, Vietnamban működő adóhoz kerül, ahol feladata „feldobni” a hallgatottságot és a küzdelmekbe bocsátkozók „harci kedvét”. A Williams által megformált főszereplő eleget is tesz feladatának, de közben ráébred arra is, hogy a katonák ennél többet érdemelnek és az egész háború úgy igazságtalan, ahogy zajlik.

Apokalipszis most (Apokalypse Now – 1979)

Francis Ford Coppola, 1980 -ban két Oscart nyert székhez szegező, mellbe vágó és megdöbbentő alkotása kivételesen szürreális módon mutatja meg nekünk a vietnami háború kifordított, véres világát, melyben az emberek megőrülnek, és sérült lélekkel teszik azt, amire kényszerítik őket: a gyilkolást. Martin Sheen és Marlon Brando hihetetlen alakítást nyújtanak, csakúgy, mint a filmben felbukkanó Robert Duvall, Dennis Hopper és Laurence Fishburnbe is.

A szakasz (Platoon – 1986)

A négy Oscart nyert, Oliver Stone által rendezett, elképesztően „ütős” és erős alkotás a filmtörténet egyik legjobbja. A vietnami háború lélektanának legbelső lényegét ez a film ragadja meg legjobban az összes valaha készült témabeli alkotás közül. A két tapasztalt őrmester: Elias és Barnes (Willem Dafoe és Tom Berenger) a jó és rossz küzdelmét, a háború megítélésnek két szélső végpontját jelenítik meg, miközben egy otthonról érkező újonc (Chris Taylor, alias Charlie Sheen) szemével nézzük végig rivalizálásukat egy embertelen háború poklában.

Megható, megrázó és elgondolkodtató egyszerre. Stone ráébreszt bennünket arra, hogy egy kegyetlen ember a háború szörnyűségei közepette csak még embertelenebb lesz, míg akad olyan is, aki még a háború borzalmai közepette is képes megőrizni jóságát, emberségét. Aki a Szakaszt megnézi, az 115 percre átérezheti Vietnam lényegét.

Kábé ennyi a lista. Biztos maradtak ki remek alkotások, és például a "Tigrisek földjén" lemaradása önmagában is lelkiismeret furdalást okozott, a Filmtress szerkesztői számára, de éppen ettől érdekes egy tízes lista: a legjobbakat kell összeválogatni. (A vietnami háborúról és csatáiról ITT olvashattok bővebben.) 

Zárásul, érdekességként íme az IMDb értékelései listánk filmjeiről: Legtöbbet a Forrest Gump kapta (8,8), második az Apokalipszis most (8,5), harmadik az Acéllövedék (8,3), majd következik a Szarvasvadász (8,2) és a Szakasz (8,1). Nyolc és hét közt kapott a Jó reggelt Vietnam (7,3), a Katonák voltunk (7,1) és a Háború áldozatai (7,1) és sajnos 7 alatti értékelésű a Hamburger Hill (6,7) illetve a Rambo 2 (6,4).