Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

Kiút nélkül - No Escape (2015)

Kiút nélkül - No Escape (2015)

 

A No Escape láttán az embernek két szó jut eszébe: sokkoló és megrázó. És tényleg az. Ha vannak gyerekeid még inkább ütős, mert  átérzed milyen az, amikor a családodat kell kimenekítened, megvédened és oltalmaznod egy szinte esélytelen helyzetben. Átéled, milyen egy idegen országban rekedni, ahol elszabadul a pokol, elállatiasodnak az emberek és az utcán folyik a vér. Szó szerint. Önvizsgálatra kényszerülsz: "én mire lennék képes a családomért?" Ott vagy velük, futsz, bujkálsz, rettegsz. Élethű, reális és sokkoló az egész. 

És most jöjjön egy kis spolier, ha bírod. John Erick Dowdle rendezőként és forgatókönyv íróként erős témát választott: egy indokínai országban puccs (vagy forradalom) kezdődik, mégpedig éppen amikor egy amerikai mérnök (Jack Dwyer, azaz Owen Wilson) a családjával  együtt - feleségével és két kislányával - épp megérkezik (hogy betöltsön ott egy állást). Az országot egyébként nem nevezik meg a filmben, de leginkább Kambodzsának felelne meg.

A fordulat ekkor következik be: váratlanul megölik az ország diktátorát, majd az emberek az utcára tódulnak és megkezdik a vadászatot a nyugati, főleg amerikai érdekeltségekre. Szétlövik az USA nagykövetségét, megrohamozzák a szállodákat, tarkón lövik az amerikainak vélt járókelőket. Az ok: elegük van abból, hogy az USA megkaparintja az ország vagyonát és legújabban az ivóvíz és vízierőmű-rendszerét is. Főhősünk: Jack Dwyer egyébként éppen a vízerőmű projektben szerepet vállalva érkezik az országba és a zavargások kezdetén éppen csak elfoglalja szállodai szobáját családjával együtt.

Dwyerék egy olyan szállodában rekednek, mely szabályos ostrom alá kerül. A tetőre menekülnek másokkal együtt, de ott sincsenek biztonságban. Megkezdődik kálváriájuk a megmenekülésért. Közben kétszer is elkapják őket, többször csodával határos módon ússzák csak meg kivégzésüket. Látnak másokat meghalni, látnak töménytelen vért és borzalmat.

A színészek óriásit alakítanak: Owen Wilson bebizonyítja, hogy nem csak a lökött szépfiú szerepében tehetséges, Pierce Brosnan pedig - a családot segítő kiöregedett brit ügynök megjelenítésével - újra leteszi névjegyét az akciófilmek műfajában. (Pedig már 63 éves.) Mindenki hiteles, még a feleséget alakító Lake Bell is, pedig ő korábban csak ritkán vállalt be "komolyabb" témákat.

A történet azért is óriási választás, mert mai világunkban nagyon is aktuális sztorit tár elénk. Bárhol lehet ugyanis puccs, forradalom, vagy felfordulás (ahogy nem régiben például Törökországban volt hasonló) és bármelyikünk kerülhet ilyen helyzetbe. A kérdés mindig az: helytállnánk e egy ilyen helyzetben? Jack Dwyer helyt áll, megmenti családját, pedig még ölnie is kell értük.

A No Escape színvonalas, hiteles és sokkoló alkotás, melyet látni kell, mert szembeállít bennünket valami olyasmivel, amit mélyen eltemetünk magunkban, de ami sajnos bármikor utolérhet bennünket! Erős nyolcasra értékeljük a filmet a hitelesség, a rendezés, a szereplők és a forgatókönyv miatt. Előzetes itt.

Értékelésünk: 8,0 / 10