Kezdőlap             Blog             Történelem             Filmek             Érdekességek             Kapcsolat            

Üdvözöllek a jegyzettar.hu honlapon!
Történelem, filmek érdekességek Harmat Árpád Péter tollából.

The Crown (2016)

The Crown (2016)

 

A két Golden Globe díjat is "bezsebelt" Netflix-sorozat több tekintetben is a "leg-" ek sorozata, hiszen amellett, hogy az egyik legdrágább, egyben a leghitelesebb is, már legalábbis azok közül, melyeket eddig az Egyesült Királyság uralkodócsaládjáról, a Windsorokról készítettek. Pedig nem volt könnyű dolga Peter Morgan csapatának, hiszen Európa egyik "kirakat" dinasztiájáról van szó, mely ugyanakkor meglehetősen sok rejtéllyel, furcsa történettel és egyéni sorssal is rendelkezik.

Kezdjük például azzal, hogy a család eredeti neve, nem is Windsor volt, hanem Viktória királynő 1840 -ben megkötött házassága révén: Sachsen-Coburg und Gotha, mivel az uralkodónő 1840 február 10 -én férjhez ment Albert, szász herceghez. A királyi pár fia, VII. Edward még a német családnevet viselte, ám unokájuk V. György az első világháború miatt - melyben az angolok fő ellenségeivé váltak a németek - elhatározta a névváltoztatást. A dinasztia ekkor, vagyis 1917 -ben vette fel a Windsor nevet, a britek ősi történelmi emlékhelye előtt tisztelegve. 

Később V. Györgyöt, VIII. Edward követte a trónon, aki újabb érdekességgel gazdagította a család történetét, lévén, hogy egy elvált amerikai nő kedvéért (1936 -ban) egyszerűen lemondott a trónról (élete hátralévő részét külföldön kellett leélnie, a család "fekete bárányaként".) Öccse, Albert, VI. György néven került a trónra és a The Crown igazából az ő - 1936 és 1952 közti - uralkodásával kezdődik. Az első évadban láthatjuk a gyermek Erzsébetet (későbbi II. Erzsébet királynőt) felcseperedni, majd csinos ifjú leányként 1947 november 20-án, alig 21 évesen férjhez menni. (Férje a görög-dán származású, Görögországban, Korfun született Fülöp herceg lett.) Erzsébet házasságának boldog, de gondokat is megmutató történéseit beárnyékolta édesapja tüdőrák betegsége, majd 1952 -es halála. 

A világszerte népszerű sorozat második évada, már az 1956 -os válságokkal (Szuez) folytatódik és elmélyül a Windsorok belső problémáiban, illetve II. Erzsébet királynő életének felnőttkori életszakaszában. A főszereplők kiválasztását csak elismeréssel illethetjük: Claire Foy kétségtelenül hiteles megformálója II. Erzsébetnek (természetes szépsége és bája elbűvöli a nézőt), férje karakterében pedig Matt Smith szinte tökéletesen adja vissza Fülöp herceg életvidám természetességét (mely annyira szokatlan még mai is a királyi udvarban). Személy szerint kiemelkedőnek érzem Winston Churchill alakját megjelenítő John Lithgowjátékát is, aki bár elsőre nem tűnt jó választásnak a karakterhez - többek közt karizmatikus megjelenése és 193 centis testmagassága miatt - valójában rácáfolt az előjelekre és zseniális hitelességgel alakította az első évadban a brit miniszterelnököt. 

A főszereplők közül "erős" még a VI. Györgyöt alakító Jared Harris alakítása, aki intelligens színességgel mutatja meg a brit király egyéniségének sokrétűségét. A The Crown egy meglepően történet-hű alkotás a brit királyi család, a Windsor dinasztia és főként II. Erzsébet életéről, mindennapjairól, gondjairól - a belső, udvari viszonyokról, politikáról, intrikákról - mégpedig a második világháborútól kezdődően, az 50-es, 60-as éveken keresztül valószínűleg napjainkig (ha az újabb évadok is elkészülnek). Egy olyan, hétköznapi emberek elől elzárt belső világban pillanthatunk bele, mely a maga titokzatosságával mindig is érdekes volt a köznép számára. Érdekes aktualitást ad a sorozatnak, a Windsorok napjainkban játszódó története: Harry herceg idén májusra tervezett esküvője (Meghan Markle amerikai színésznővel), William herceg házassága (Kate Middletonnal), Károly herceg (trónörökös) esetleges trónra kerülése ... stb. 

A sorozat révén gyors történelem leckéket is vehetünk olyan megközelítésekből, melyek nem mindig szerepelnek a történelemkönyvekben. Remek forgatókönyv, kimagasló rendezés, hiteles alakítások jellemzik a The Crown -t, melyek érthetővé teszik a sorozat növekvő népszerűségét és két Golden Globe díját is.

A fenti képen a brit királyi dinasztia látható 1937 május 12 -én, VI. György megkoronázásakor. Ajánljuk a sorozatot mindazoknak, akik szeretik a történelmet, akiket érdekel az angol királyi család XX. századi históriája, és akik kíváncsiak II. Erzsébet sajátos életének fordulatosságára.

Értékelésünk: 8,5 / 10